ΚΟΣΜΟΣ

Πτήση MH370: Οι έρευνες σταματούν οριστικά, το μυστήριο παραμένει

Πτήση MH370: Οι έρευνες σταματούν οριστικά, το μυστήριο παραμένει
REUTERS/Jason Reed/File Photo

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την μυστηριώδη εξαφάνιση της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines, οι αρχές αποφάσισαν να αναστείλουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των αξιωματούχων Κίνας, Αυστραλίας και Μαλαισίας.

Οι τρεις αυτές χώρες ήταν επικεφαλής των ερευνών για τον εντοπισμό του αεροσκάφους που χάθηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου του 2014, ενώ εκτελούσε πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο.

«Παρά την κάθε δυνατή προσπάθεια, τη χρήση της επιστήμης και της πιο εξελιγμένης τεχνολογίας καθώς και τη συνεργασία με τους πιο εξειδικευμένους επαγγελματίες που θεωρούνται αυθεντίες στο πεδίο τους, δυστυχώς κατέστη ατελέσφορη η έρευνα για τον εντοπισμό του αεροσκάφους. Ηαπόφαση για την αναστολή των υποθαλάσσιων ερευνών δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία ή χωρίς θλίψη» γράφει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

Ανακοίνωση, στην οποία εκφράζεται η βαθιά απογοήτευση συγγενών και φίλων των εξαφανισμένων επιβατών, εξέδωσε και η Voice 370, μία οργάνωση στήριξης των οικογενειών των αγνοουμένων: «Τα επιβατικά αεροπλάνα δεν μπορούν να εξαφανίζονται χωρίς κάποιο ίχνος. Η αναστολή των ερευνών σ’αυτή τη φάση δεν είναι τίποτα άλλο παρά ανευθυνότητα και προδίδει μία σοκαριστική απουσία εμπιστοσύνης στα δεδομένα, τα εργαλεία και τα πορίσματα μιας ομάδας επισήμων εμπειρογνωμόνων».

Η εξαφάνιση της πτήσης MH370 αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά μυστήρια της σύγχρονης ιστορίας.

Δαπανήθηκαν εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων ωκεανού. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ελάχιστα νέα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί σχετικά με τις τελευταίες στιγμές πριν την εξαφάνιση του Boeing 777.

Τον περασμένο Ιούλιο, Αυστραλία, Κίνα και Μαλαισία είχαν θέσει ως όριο στην έρευνα την έρευνας την κάλυψη μιας περιοχής 120.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είχαν συμφωνήσει δε, πως περίπτωση που το αεροπλάνο δεν είχε εντοπιστεί στην τεράστια αυτή θαλάσσια έκταση, η έρευνα θα σταματούσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ