ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμη να περάσει στα χέρια των Κούρδων η πόλη Σιντζάρ

Έτοιμη να περάσει στα χέρια των Κούρδων η πόλη Σιντζάρ
Κούρδοι επιτελείς επιθεωρούν από ψηλά τις κινήσεις των στρατευμάτων τους καθώς ο κλοιός σφίγγει γύρω από τους τζιχαντιστές Yunus Keles Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Images

Εάν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους χάσουν την πόλη Σιντζάρ, θα απωλέσουν μεγάλο μέρος της δύναμης αλλά και της ικανότητάς τους να ελέγχουν την περιοχή. Η πόλη είναι πάνω στο σταυροδρόμι προς τη Μοσούλη και τη Ράκα -προπύργια των τζιχαντιστών αμφότερα σε Ιράκ και Συρία.

Σύννεφα καπνού καλύπτουν τον ουρανό πάνω από την πόλη, καθώς οι κουρδικές δυνάμεις προωθούνται συνεχώς, υποστηριζόμενες από αέρος από δυνάμεις της Συμμαχίας. Περίπου 7.500 μαχητές Πεσμεργκά -δηλαδή, Κούρδοι στρατιώτες- επιτίθενται από τρεις διαφορετικές πλευρές για να αποκτήσουν τον έλεγχο των οδών ανεφοδιασμού, σύμφωνα με το Κουρδικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο ανταποκριτής του CNN Nick Paton Walsh βρίσκεται σε ένα από τα τρία μέτωπα με τους Πεσμεργκά, οι οποίοι την Πέμπτη το πρωί σχεδίαζαν προσεκτικά τα τελευταία τους βήματα πριν την κατάληψη της πόλης, μέσα σε ένα σκηνικό αεροπορικών επιδρομών.

Για την ιστορία, οι Γιντίζι είναι από τις μικρότερες και παλαιότερες μονοθειστικές μειονότητες στον κόσμο. Η θρησκεία τους λογίζεται ως προ ισλαμική σέκτα που αντλεί στοιχεία από τον χριστιανισμό, τον ιουδαϊσμό και τον αρχαίο ζωροαστρισμό. Στα μάτια του ISIS είναι άπιστοι

Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Συμμαχίας το οποίο διοικείται από τους Αμερικανούς, ανακοίνωσε ότι συμμαχικά αεροσκάφη προχώρησαν σε περισσότερους από 250 βομβαρδισμούς σε όλο το βόρειο Ιράκ τον τελευταίο μήνα. Οι επιθέσεις αυτές έχουν καταφέρει μεγάλο πλήγμα στον ISIS, καταστρέφοντας υποδομές -ανάμεσά τους και αποθήκες όπλων και εκρηκτικών.

"Ο ουρανός σκοτείνιασε από τον μαύρο καπνό από τις συμμαχικές επιθέσεις που κράτησαν ημέρες. Την αυγή μεγάλος αριθμός Πεσμεργκά ξεκίνησαν την πορεία τους μέσα από τα βουνά αλλά και πίσω από αυτά", είπε ο Paton Walsh. Η δύναμη πυρός είναι τεράστια, πιο μεγάλη και από αυτήν στη μάχη στο Κομπάνι.


Πηγή: Yunus Keles/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Images

Το Κομπάνι είναι συριακή πόλη της οποίας ο έλεγχος επανακτήθηκε από τους Κούρδους μετά από τέσσερις μήνες σκληρής μάχης, τόσο σκληρής που στο μεγαλύτερο μέρος της η πόλη έχει ισοπεδωθεί. Αξιωματούχος του Πενταγώνου, ο Πίτερ Κουκ, αποκάλυψε πως αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις βρίσκονται στο πεδίο της μάχης και κατευθύνουν τις επιχειρήσεις.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους, "δυνάμεις των Πεσμεγκά πολεμούν με τη συνδρομή συμμαχικών συμβούλων. Πρόκειται για αμερικανικό προσωπικό.Υπάρχουν σύμβουλοι της Συμμαχίας και από άλλες χώρες οι οποίοι επίσης συμμετέχουν".

Αργά την Πέμπτη ήρθε η πρώτη επίσημη "καλή" ενημέρωση για τις συμμαχικές δυνάμεις. Οι Κούρδοι ανακοίνωσαν ότι κέρδισαν 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα από το Ισλαμικό Κράτος.

"Οι μονάδες Πεσμεργκά θα συνεχίσουν από τρία μέτωπα να στήνουν ζώνες άμυνας για να μπορέσουν τα συνεργεία να καθαρίσουν τη γεμάτη νάρκες περιοχή. Έχουν ήδη επιτύχει δύο από τους τρεις στόχους τους, έχοντας πλήξει κατά πολύ το ηθικό των τζιχαντιστών. Ο τελικός στόχος, δηλαδή να εισβάλουν στην πόλη, θα ξεκινήσει σύντομα".

Οι Κούρδοι μαχητές γνώριζαν και το είχαν πει πως η επιχείρηση δεν θα είναι εύκολη. Οι στρατιωτικοί διοικητές υπολόγιζαν πως περίπου 600 μαχητές του ISIS είναι μέσα στην Σιντζάρ, όμως έχουν ενισχυθεί πρόσφατα, άρα έχει ανέβει ο αριθμός τους.

Ερώτημα παραμένει πως θα αντιδράσει το Ισλαμικό Κράτος.

"Όπως μας έχει διδάξει το παρελθόν, κάποιες φορές το Ισλαμικό Κράτος έχει αποφασίσει να μην δώσει συγκεκριμένες μάχες αφού θεωρεί ότι δεν αξίζει να παραμείνει και να πολεμήσει. Υπάρχει μεγάλη δύναμη πυρός εδώ και υποστήριξη από τα συμμαχικά αεροσκάφη", είπε ο ανταποκριτής του CNN Paton Walsh.

Μιλώντας στον Fareed Zakaria, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζον Κέρι, είπε πως είναι σίγουρος ότι η Σιντζάρ θα πέσει, ωστόσο ήταν επιφυλακτικός για το πότε.


Πηγή: Yunus Keles/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Images

Έναν χρόνο κάτω από τον ζυγό του Ισλαμικού Κράτους

Ολόκληρος ο κόσμος έβλεπε 50.000 Γιεζίντι, που ζουν στην περιοχή, να σκαρφαλώνουν στα βουνά για να ξεφύγουν από τους τζιχαντιστές. Περίπου 5.000 άντρες και έφηβοι στην πόλη και σε διπλανά χωριά σφαγιάστηκαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, ενώ έφηβες κοπέλες και γυναίκες πουλήθηκαν ως σκλάβες. Από τότε η Σιντζάρ έγινε ένα χαοτικό συνονθύλευμα από κατεστραμμένα κτίρια υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

"Δεν υπάρχουν αξιόπιστοι υπολογισμοί για το πόσοι πολίτες ζούνε ακόμα μέσα στην Σιντζάρ", είπε ο Paton Walsh.

"Το μόνο που μπορεί κάποιος να πει είναι πόσοι έφυγαν βλέποντας τις τέντες των Γιεζίντι που στήθηκαν στο βουνό -ακόμα και μέσα στο κρύο- συνεχίζοντας τη ζωή τους εκεί, θέλοντας να είναι κοντά στον τόπο τους. Έτσι, όμως δόθηκε χρόνος στον ISIS".

Οι Πεσμεργκά είπαν ότι ήθελαν να εδραιώσουν μία ουδέτερη ζώνη για να προστατευθεί ο ντόποιος πληθυσμός, αλλά αυτό δεν ήταν ξεκάθαρο πως θα λειτουργούσε, τόνισε ο Paton Walsh.


Πηγή: Emrah Yorulmaz/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Images

Η ένωση των γειτόνων

Περίπου 5.000 Γιεζίντι μπήκαν κάτω από τις διαταγές των Κούρδων. Οι περισσότεροι είναι αγρότες, πολύ λίγοι έχουν στρατιωτική εμπειρία.

Για την ιστορία, οι Γιεζίντι είναι από τις μικρότερες και παλαιότερες μονοθειστικές μειονότητες στον κόσμο. Η θρησκεία τους λογίζεται ως προ ισλαμική αίρεση που αντλεί στοιχεία από τον χριστιανισμό, τον ιουδαϊσμό και τον αρχαίο ζωροαστρισμό. Στα μάτια του ISIS είναι άπιστοι.

Αντίθετα, με τους Κούρδους οι Γιεζίντι διατηρούν πολύ καλές σχέσεις.

Πηγή: CNN Kurds launch offensive to take Sinjar from ISIS

By Tim Lister, Ed Payne and Susannah Cullinane, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ