ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Υπέγραψε διάταγμα για το τείχος στα σύνορα με Μεξικό

Τραμπ: Υπέγραψε διάταγμα για το τείχος στα σύνορα με Μεξικό
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Jonathan Ernst/Files

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα με το οποίο διατάσσει την έναρξη των εργασιών για το χτίσιμο του περίφημου τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Την Τρίτη, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, o πλανητάρχης προανήγγειλε την «μεγάλη μέρα», όπως την χαρακτήρισε, για την Εθνική Ασφάλεια της χώρας.

Κατά την διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο Τραμπ υπέγραψε το εν λόγω διάταγμα, αλλά και άλλα που έχουν να κάνουν με τις μεταναστευτικές ροές από χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και το Ιράν. Στις προεδρικές του εντολές υπάρχει και πρόβλεψη για τις αιτήσεις ασύλου αλλά και απελάσεις μεταναστών χωρίς έγγραφα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNNi, στα σχέδια του πλανητάρχη για την ανέγερση του φράχτη είναι η πρόσληψη ακόμη 5.000 συνοριοφυλάκων που θα κάνουν περιπόλους στο σημείο, αλλά και μια έκκληση προς τις τοπικές Αρχές να εργαστούν στενότερα με τις αρχές μετανάστευσης.

Η κατασκευή θα ξεκινήσει σε μερικούς μήνες, αλλά ο σχεδιασμός του «τεράστιου έργου» ξεκινά αμέσως, όπως είπε ο πρόεδρος σε συνέντευξή του στο ABC Νews.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε πως τα χρήματα για τον φράχτη θα παρθούν αρχικά από τα κρατικά ταμεία, όμως αργότερα η χώρα θα ζητήσει τα χρήματα από το Μεξικό, ικανοποιώντας έτσι μια από τις κύριες προεκλογικές του υποσχέσεις.

mexico

(REUTERS/Mike Blake/File Photo)

Οι διαπραγματεύσεις με το Μεξικό θα ξεκινήσουν «πολύ σύντομα» είπε. «Σας λέω πως θα μας τον πληρώσουν. Θα γίνει κατά έναν τρόπο, ίσως έναν περίπλοκο τρόπο», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων νωρίτερα τόνισε πως ο πρόεδρος έχει θέσει ως προτεραιότητα την απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών που έχουν διαπράξει εγκλήματα στις ΗΠΑ, αλλά αρνήθηκε να πει αν θα υπάρξει αλλαγή στην νομοθεσία περί απελάσεων.

fraxths

(REUTERS/Jose Luis Gonzalez)

mexico2

(Φωτογραφία αρχείου/EUTERS/Sam Mircovich)

mexico3

(Φωτογραφία Αρχείου/REUTERS/Mike Blake/File Photo)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ