ΚΟΣΜΟΣ

Στα άκρα η κόντρα για το τείχος στο Μεξικό και το τεράστιο κόστος του

Στα άκρα η κόντρα για το τείχος στο Μεξικό και το τεράστιο κόστος του
reuters

O Ντόναλντ Τραμπ δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει στη υλοποίηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων, ακόμη και εκείνες που είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις διεθνώς, όπως η ανέγερση του τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Βήμα πρώτο: υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα για την κατασκευή του.

Βήμα δεύτερο: Απαίτησε από το Μεξικό να πληρώσει το κόστος (όπως είχε δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή)

Βήμα τρίτο: Απειλεί με ακύρωση εμπορικών συμφωνιών και οδηγεί ακόμη και τις διπλωματικές σχέσεις των δυο κρατών στα όρια τους.

«Οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό έλλειμμα 60 δις. δολαρίων εξαιτίας του Μεξικού. Η NAFTA από την αρχή ήταν μια μονόπλευρη συμφωνία και εξαιτίας της χάθηκαν μαζικά θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις. Εάν το Μεξικό δεν επιθυμεί να πληρώσει τον απολύτως αναγκαίο τοίχο τότε θα ήταν καλύτερα να ακυρώσει την επερχόμενη συνάντηση.»

Με αυτές τις αναρτήσεις ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ απαντά στην δήλωση του Μεξικανού Προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο ο οποίος είπε: « Το Μεξικό δεν πιστεύει σε τείχη. Το έχω δηλώσει ξανά. Το Μεξικό δεν θα πληρώσει για κανένα τείχος».

Η αμετακίνητη στάση του Ντόναλντ Τραμπ ανάγκασε τον πρόεδρο του Μεξικού να ακυρώσει την επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο και να το ανακοινώσει στον λογαριασμό του στο Twitter απευθυνόμενος στον νέο πλανητάρχη.

Το τείχος του Τραμπ

Τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό εκτείνονται σε μια απόσταση 3.200 χιλιομέτρων και η μορφολογία του εδάφους ποικίλει.

xarths

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι το τείχος του θα καλύψει πάνω από 1.600 χιλιόμετρα και για τα υπόλοιπα που απομένουν θα φροντίσουν τα φυσικά εμπόδια όπως διαρρέουν άτομα από το στενό του περιβάλλον.

Σύμφωνα με το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ το κόστος κατασκευής υπολογίζεται στα 12 με 15 δισ. δολάρια. Έμπειροι μηχανικοί όμως υποστηρίζουν ότι θα κοστίσει τουλάχιστον τα διπλάσια.

Το υλικό που θέλει να χρησιμοποιήσει είναι το σκυρόδεμα γι αυτό τον λόγο υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής.

Ο φράκτης

Στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό υπάρχει όμως ήδη ένα... εμπόδιο για όσους θέλουν να περάσουν παράνομα τα σύνορα, ένας φράκτης που εκτείνεται σε μια απόσταση 3.110 χιλιομέτρων και διχοτομεί πόλεις, ποτάμια και ερήμους σε Καλιφόρνια, Αριζόνα , Νέο Μεξικό και Τέξας.

2017 01 25T192107Z 1 MTZGRQED1PCOG48X RTRFIPP 0 USA TRUMP IMMIGRATION

πηγή: Reuters / Sunland Park, ΗΠΑ και από την πίσω μεριά του φράκτη η πόλη Ciudad Juarez του Μεξικό

Ο φράκτης ξεκινάει από τους ορεινούς όγκους και καταλήγει μέχρι την θάλασσα.

Borderbeachtj

πηγή: wikipedia / παραλία στη Tijuana

TJ Border Beach copy

πηγή: wikipedia / παραλία στην Καλιφόρνια

Οι αρχές και ο φωτογραφικός φακός συνέλαβαν πολλούς καθώς προσπαθούσαν να περάσουν τον φράκτη.

US Navy 090317 N 5253T 016 Two men scale the border fence into Mexico a few hundred yards away from where Seabees from Naval Mobile Construction Battalions NMCB 133 and NMCB 14 are building a 1500 foot long con

πηγή: Wikipedia / Ντάγκλας, Αριζόνα

Σύμφωνα λοιπόν με τον Ντόναλντ Τραμπ, το τσιμεντένιο του τείχος θα είναι πιο αποτελεσματικό και θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση του αριθμού των μεταναστών που μπαίνουν παράνομα στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ