ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Και ο στρατός στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών

Φιλιππίνες: Και ο στρατός στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών
REUTERS/Marconi Navales

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε απέσυρε τη συνδρομή της αστυνομίας από τον αγώνα για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, ωστόσο μάλλον έχει μεγαλύτερα σχέδια, καθώς ενδέχεται να ζητήσει τη συνδρομή του στρατού.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 7.600 άνθρωποι, κυρίως χρήστες και μικροέμποροι, έχουν σκοτωθεί από τα τέλη Ιουνίου όταν ανέλαβε την προεδρία των Φιλιππίνων ο Ντουτέρτε, με τη δέσμευση ότι θα καταπολεμήσει τη χρήση μεταμφεταμίνων. Περίπου 2.500 φόνοι έγιναν στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων, ενώ άλλοι αποδίδονται σε αυτόκλητους τιμωρούς ή παραμένουν ανεξιχνίαστοι.

Πλέον, η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ναρκωτικών των Φιλιππίνων (PDEA) θα είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον Ερνέστο Αμπέγια, εκπρόσωπο του προέδρου της χώρας. Όμως το προσωπικό της φτάνει τα 1.800 μέλη, έναντι των 160.000 μελών της αστυνομίας των Φιλιππίνων.

Ωστόσο την Κυριακή, ο Ντουτέρτε ανακοίνωσε ότι η αστυνομία είναι «διεφθαρμένη έως το μεδούλι» και λίγες ώρες αργότερα επεσήμανε ότι την απαλλάσσει από τις επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων εξοργίστηκε μετά την απαγωγή και τον φόνο ενός Νοτιοκορεάτη επιχειρηματία από την αστυνομική διεύθυνση. «Κανένας αστυνομικός οπουδήποτε σε αυτή τη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να εφαρμόζει νόμους που σχετίζονται με την εκστρατεία κατά των ναρκωτικών», τόνισε, προσθέτοντας ότι περίπου 6.000 αστυνομικοί «εμπλέκονται με ναρκωτικά»,

Μάλιστα σε ομιλία προς στρατιώτες την Τρίτη, ο Ντουτέρτε άφησε να εννοηθεί ότι ίσως χρειαστεί τη βοήθειά τους.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος των Φιλιππίνων έχει απειλήσει αρκετές φορές ότι θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο για να προωθήσει τον πόλεμό του κατά των ναρκωτικών. Την προηγούμενη εβδομάδα φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο, όμως τόνισε ότι θα μπορούσε να το κάνει, αν το θέλει.

Προς το παρόν ο Αμπέγια δεν έχει σχολιάσει αν ο στρατός πρόκειται να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, σημειώνει το ΑΠΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ