ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση Τραμπ περίμενε μία «πρόκληση» από την Βόρεια Κορέα

Η κυβέρνηση Τραμπ περίμενε μία «πρόκληση» από την Βόρεια Κορέα
REUTERS/Carlos Barria

Η κυβέρνηση Τραμπ περίμενε μια «πρόκληση» από μέρους της Βόρειας Κορέας λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία και θα εξετάσει το πλήρες φάσμα των επιλογών της σε αντίδραση για την δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ, αλλά κατά τρόπο ώστε να επιδειχθεί η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ ενώ ταυτόχρονα θα αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης, δήλωσε αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Η νέα κυβέρνηση πιθανότατα θα εντείνει την πίεση που ασκεί στην Κίνα για να χαλιναγωγηθεί η Βόρεια Κορέα, κάτι που αντανακλά τη θέση του Τραμπ ότι το Πεκίνο δεν έχει κάνει αρκετά για το ζήτημα αυτό, συνέχισε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Αυτό δεν ήταν έκπληξη» για την κυβέρνηση Τραμπ, σημείωσε ο αξιωματούχος. «Στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας αρέσει να προσελκύει την προσοχή σε στιγμές όπως αυτή», συμπλήρωσε.

Ο Τραμπ και οι συνεργάτες του θα ζυγίσουν μια σειρά πιθανών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων νέων αμερικανικών κυρώσεων, της ανάπτυξης νέων ναυτικών και αεροπορικών μέσων στην κορεατική χερσόνησο και γύρω από αυτήν, αλλά και την επίσπευση της ανάπτυξης νέων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στη Νότια Κορέα, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Πάντως ο αξιωματούχος αυτός ανέφερε ότι, με δεδομένο το ότι ο πύραυλος που δοκιμάστηκε δεν ήταν διηπειρωτικός όπως αναμενόταν και το ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν προχώρησε σε νέα πυρηνική δοκιμή, η αντίδραση των ΗΠΑ θα έχει παράλληλα τον στόχο να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εντάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ