ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

Παραιτήθηκε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ
REUTERS/Carlos Barria

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν παραιτήθηκε μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε αναφορικά με τις επαφές που είχε με τη Ρωσία, πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ μετέδωσε το CNN.

Στην επιστολή της παραίτησής του, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν αναφέρει ότι υπό την ταχύτητα εξέλιξης των γεγονότων, ενημέρωσε χωρίς να είχε πραγματική πρόθεση, με μη ολοκληρωμένη πληροφόρηση τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σχετικά με τις επαφές που είχε με τη Ρωσία.

«Δυστυχώς, εξαιτίας του γρήγορου ρυθμού που τρέχουν τα γεγονότα, άθελά μου έδωσα στον εκλεγμένο αντιπρόεδρο και σε άλλους ελλιπείς πληροφορίες σχετικά με τις τηλεφωνικές μου συνομιλίες με τον Ρώσο πρεσβευτή. Έχω ζητήσει ειλικρινά συγγνώμη από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο και την έχουν δεχθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Την εποχή που η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ζητούσε στα τέλη Δεκεμβρίου την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της φερόμενης επέμβασής της στις προεδρικές εκλογές, ο Φλιν διαβεβαίωνε τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ θα είναι πολύ πιο επιεικής απέναντι στη χώρα του.

Συζητήσεις για τις ρωσικές κυρώσεις

Ο Φλιν είχε τονίσει στον Πενς ότι δεν συζήτησε τον θέμα των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας με τον Κίσλιακ, όμως απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα των συνομιλιών τους έδειξαν ότι το θέμα αναφέρθηκε.

Αμερικανός αξιωματούχος περιγράφοντας τις συνομιλίες είπε ότι ο Φλιν δεν έδωσε υποσχέσεις σχετικά με μια ενδεχόμενη άρση των κυρώσεων. Παρ΄όλα αυτά ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Ομπάμα «δεν θα συνεχιστούν απαραιτήτως από μια κυβέρνηση που επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας», σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

trumo flynn

(REUTERS/Carlos Barria)

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Washington Post και New York Times, που έκαναν αυτές τις αποκαλύψεις την Παρασκευή, αυτές οι συζητήσεις ενδέχεται να είναι παράνομες. Σύμφωνα πάντα με τον αμερικανικό Τύπο, το υπουργείο Δικαιοσύνης προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο ότι το λάθος αυτό του Φλιν ενδέχεται να τον καταστήσει ευάλωτο σε μια απόπειρα εκβιασμού από την πλευρά της Ρωσίας.

Η αποχώρηση του Φλιν επιφέρει ένα πλήγμα στην προεδρία Τραμπ, η οποία μετρά μόλις 24 ημέρες, αλλά έχει ήδη κηλιδωθεί από εσωτερικά δράματα και αντιπαραθέσεις. Η παραίτησή του ενδέχεται επίσης να καθυστερήσει τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ο πρόεδρος εκτιμά την κατάσταση, μιλά με τον αντιπρόεδρο (...) και άλλους», είχε δηλώσει λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της παραίτησης Φλιν ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ. Όταν ρωτήθηκε αν ο Τραμπ είχε ενημερωθεί για τις συνομιλίες αυτές, ο Σπάισερ απάντησε: «Κατηγορηματικά όχι».

Άλλος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η αποχώρηση του Φλιν, σε συνδυασμό με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και τη Συρία και η αντίθεση των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο για την άρση των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, στερεί από τον Τραμπ έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της υιοθέτησης μιας πιο χαλαρής γραμμής απέναντι στον Πούτιν.

Η αποχώρηση του Φλιν «ενδέχεται να κάνει λιγότερο πιθανή μια σημαντική αλλαγή πορείας, τουλάχιστον προς το παρόν», εξήγησε.

Τρίτος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η αποχώρηση του Φλιν ενδέχεται να ενισχύσει την εξουσία κάποιων υπουργών, όπως του υπουργού Άμυνας Τζιμ Ματίς και του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

trump flynn

(REUTERS/Carlos Barria)

Η απάντηση της Ρωσίας

Σχολιάζοντας την παραίτηση Φλιν, ρώσος βουλευτής άφησε υπόνοιες ότι η κυβέρνηση του έχει στριμωχτεί στη γωνία ή ότι έχει «μολυνθεί» από αντιρωσικά αισθήματα.

«Είτε ο Τραμπ δεν έχει αποκτήσει την απαραίτητη ανεξαρτησία και κατά συνέπεια στριμώχνεται επιτυχώς στη γωνία, είτε η ρωσοφοβία έχει ήδη μολύνει την νέα κυβέρνηση», σχολίασε το Κονσταντίν Κοσάτσεφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.

Άλλος βουλευτής, ο Λεονίντ Σλούτσκιν, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου τόνισε: «Είναι προφανές ότι ο Φλιν αναγκάστηκε να γράψει την επιστολή παραίτησής του υπό κάποια πίεση».

«Στόχος ήταν οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις, η υπονόμευση της εμπιστοσύνης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω η κατάσταση», πρόσθεσε.

Η διαδοχή του

Ο συνταξιούχος στρατηγός, Κιθ Κέλογκ, που έχει ηγετική θέση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, θα ασκεί προσωρινά και τα καθήκοντα του συμβούλου εθνικής ασφάλειας.

Υποψήφιοι για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας είναι, πέρα από τον Κέλογκ, ο απόστρατος στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην διευθυντής της CIA, αλλά και ο Ρομπέρ Χάργουαρντ, πρώην υποδιοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ