Τι έδειξε το πόρισμα της νεκροψίας του Κιμ Γιονγκ Ναμ
Πηγή: REUTERS/ KYODO

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, ετεροθαλής αδελφός του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, κατέληξε από παράλυση που προκλήθηκε από έναν ισχυρό νευροτοξικό παράγοντα, σύμφωνα με το πόρισμα της νεκροψίας που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Μαλαισίας.

Το πόρισμα της νεκροψίας δείχνει ότι το 45χρονο θύμα υπέκυψε από "σοβαρότατη παράλυση" και πέθανε σε "πολύ σύντομο χρονικό διάστημα", το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 20 λεπτά, δήλωσε ο υπουργός Σ. Σουμπαμανιάμ. Σύμφωνα με τον Σουμπραμανιάμ, τα αίτια του θανάτου είναι πλέον "περισσότερο ή λιγότερο επιβεβαιωμένα".

Εξάλλου, οι αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι η δολοφονία στις 13 Φεβρουαρίου του Κιμ Γιονγκ-Ναμ, διαπράχθηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα VX, που κατατάσσεται στα όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο παράγοντας VX είναι μια πιο θανατηφόρα μορφή του αερίου σαρίν, άοσμη και εξαιρετικά τοξική. Οι νευροτοξικοί παράγοντες προκαλούν υπερβολικό ερεθισμό των αδένων και των μυών, με αποτέλεσμα να τους κουράζουν. Με τη δράση αυτή ο VX προσβάλλει τη λειτουργία της αναπνοής και μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο μέσα σε μερικά λεπτά μετά την έκθεση σε αυτόν.

Την ίδια ώρα, οι αρχές της Μαλαισίας δήλωσαν ότι το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, εκεί όπου δολοφονήθηκε ο Κιμ Γιονγκ-Ναμ, έπειτα από εξονυχιστικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, βρέθηκε ότι είναι ασφαλές.

Διαβάστε επίσης