ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η Σκωτία με το δημοψήφισμα προκαλεί διχασμό και αβεβαιότητα

Βρετανία: Η Σκωτία με το δημοψήφισμα προκαλεί διχασμό και αβεβαιότητα
REUTERS/Stefan Wermuth

Η απειλή για τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας δημιουργεί περιττή αβεβαιότητα και διχασμό, υποστήριξε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Η δήλωση αυτή έγινε σε απάντηση στα ρεπορτάζ βρετανικών μέσων ενημέρωσης ότι οι Σκωτσέζοι εθνικιστές ετοιμάζονται να ζητήσουν να διεξαχθεί και πάλι δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

«Το ερώτημα δεν είναι αν μπορεί να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα αλλά αν θα έπρεπε να γίνει. Και η σαφής απάντηση είναι όχι», τόνισε ο εκπρόσωπος και σημείωσε πως:

Ο λαός της Σκωτίας έλαβε την απόφαση να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2014 και όλες οι ενδείξεις αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι οι Σκωτσέζοι δεν θέλουν άλλο δημοψήφισμα. Η απειλή (για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος) δημιουργεί περιττή αβεβαιότητα και διχόνοια.

Η εφημερίδα Times ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο προκήρυξης νέου δημοψηφίσματος στη Σκωτία μετά το 2014 -όταν είχαν απορρίψει την ανεξαρτητοποίησής τους.

Το θέμα όμως επανήλθε μετά το δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν η Σκωτία ψήφισε συντριπτικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ