ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανός αξωματούχος: Ίσως πλαστό το συριακό διαβατήριο

Αμερικανός αξωματούχος: Ίσως πλαστό το συριακό διαβατήριο
REUTERS/Carlos Jasso

Το συριακό διαβατήριο το οποίο βρέθηκε κοντά στη σορό του ενός από τους βομβιστές-καμικάζι που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι ενδέχεται να είναι πλαστό, μετέδωσαν ΜΜΕ επικαλούμενα μια πηγή στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει χθες ότι ένα συριακό διαβατήριο βρέθηκε κοντά στο πτώμα του ενός από τους εξτρεμιστές που ανατινάχθηκαν έξω από το Σταντ ντε Φρανς.

Όμως Αμερικανός αξιωματούχος είπε σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο (CBS) ότι το διαβατήριο αυτό μπορεί να είναι πλαστό. Ο αριθμός του δεν αντιστοιχεί σε κανένα διαβατήριο που έχει εκδοθεί από τις αρχές της Συρίας και η φωτογραφία δεν αντιστοιχεί στο όνομα του κατόχου, εξήγησε.

Το διαβατήριο φέρει ελληνική σφραγίδα με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου και σημείο εισόδου τη Λέρο. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν το διαβατήριο είχε ελεγχθεί από συνοριακές αρχές άλλων χωρών.

Εχθές κορυφαία κυβερνητική πηγή, δήλωσε στο CNN Greece ότι οι Γαλλικές Αρχές ενημέρωσαν το ελληνικό Υπουργείο ότι ένα από τα διαβατήρια που βρέθηκαν σε ένα από τα σημεία της επίθεσης ήταν συριακό και ο δράστης φαίνεται να έχει περάσει από τη Λέρο.

Οι γαλλικές αρχές έστειλαν δέκα ονόματα στις ελληνικές και σύμφωνα με πληροφορίες δύο άτομα, κατά δήλωσή τους Σύριοι, με διαβατήρια, πέρασαν και έχουν καταγραφεί στη Λέρο.

Αν και αρχικά η Αθήνα επιβεβαίωνε μόνον τα στοιχεία για το ένα διαβατήριο, αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι τα στοιχεία και για τον δεύτερο έχουν οριακή διαφορά από εκείνα που έστειλε το Παρίσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ