ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Θα υπερασπιστώ πρώτα τα συμφέροντα των ΗΠΑ

Τραμπ: Θα υπερασπιστώ πρώτα τα συμφέροντα των ΗΠΑ
REUTERS/ POOL

Τη δέσμευσή του να «δώσει την προτεραιότητα στους Αμερικανούς», επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη του ομιλία ενώπιον των μελών των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου, διαμηνύοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας, παρά μόνο αυτά της Αμερικής.

«Η δουλειά μου δεν είναι να αντιπροσωπεύω τον κόσμο. Η δουλειά μου είναι να αντιπροσωπεύσω τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Τραμπ χαρακτηριστικά και χαιρέτισε μια «νέα εθνική υπερηφάνεια» στις ΗΠΑ, καθώς όπως είπε «αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο του αμερικανικού μεγαλείου».

Πάντως ο Τραμπ, ο οποίος έχει επικρίνει έντονα την Ατλαντική συμμαχία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον ότι θα συνεχίσει «να υποστηρίζει σθεναρά το NATO, μια συμμαχία η οποία σφυρηλατήθηκε έπειτα από δύο παγκόσμιους πολέμους που έριξαν κάτω τον φασισμό κι έπειτα από έναν ψυχρό πόλεμο στον οποίο νικήθηκε ο κομμουνισμός».

Παρόλα αυτά επέμεινε ότι οι φίλοι και οι εταίροι της Ουάσιγκτον, από την Ευρώπη ως τη Μέση Ανατολή και τον Ειρηνικό Ωκεανό, θα πρέπει να «συνεισφέρουν το μέρος του κόστους που τους αναλογεί».

trump2

«Η εξωτερική πολιτική μας καλεί να έχουμε μια άμεση, ισχυρή και ουσιαστική σχέση με τον κόσμο», ανέφερε ο Τραμπ μιλώντας στους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς. «Είναι ο αμερικανικός ηγετικός ρόλος, που βασίζεται σε ζωτικά συμφέροντα ασφαλείας, τα οποία μοιραζόμαστε με συμμάχους μας σε όλη την υφήλιο».

«Αλλά οι εταίροι μας πρέπει να εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις», είπε και πρόσθεσε: «Και τώρα, βάσει των πολύ σθεναρών και ειλικρινών συζητήσεών μας, αρχίζουν να κάνουν ακριβώς αυτό». Ωστόσο, επέμεινε πως περιμένει από τους συμμάχους της χώρας του να κάνουν περισσότερα, να «αναλάβουν άμεσο και ουσιαστικό ρόλο (...) σε στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Το τείχος στο Μεξικό

Αναφερόμενος στο τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι η οικοδόμησή του θα αρχίσει «σύντομα», επαναλαμβάνοντας την εμβληματική υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατεία του.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την (σ.σ. εθνική μας) ακεραιότητα και την εφαρμογή του νόμου στα σύνορά μας. Για αυτόν τον λόγο, θα αρχίσουμε σύντομα την κατασκευή ενός μεγάλου, μεγάλου τείχους κατά μήκος των νότιων συνόρων μας», τόνισε.

Ωστόσο, δεν επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα αναγκάσει το Μεξικό να πληρώσει για την ανέγερση του τείχους αυτού.

Ο Τραμπ υπογράμμισε, ακόμα, ότι η κυβέρνησή του έλαβε μέτρα για την προστασία των ΗΠΑ από τη «ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατία».

Πρόσθεσε ότι θα ήταν ανεύθυνο να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε πρόσωπα από τοποθεσίες όπου δεν μπορεί να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος. Οι ΗΠΑ δεν θα γίνουν ασφαλές καταφύγιο για εξτρεμιστές, συνέχισε και διεμήνυσε πως σύντομα θα γίνουν νέα βήματα για να συνεχίσει να είναι η χώρα ασφαλής και «να μείνουν έξω» αυτοί που θα μπορούσαν να βλάψουν τους Αμερικανούς.

Επιπλέον, ο τόνισε ότι θέλει να επαναβεβαιώσει τον ακατάλυτο χαρακτήρα της συμμαχίας της χώρας του με το Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν τους σημερινούς κανόνες για τη μετανάστευση, που επιτρέπουν την έλευση ανθρώπων χωρίς υψηλή ειδίκευση, και να υιοθετήσουν ένα σύστημα βάσει των αναγκών των επιχειρήσεων, σημείωσε ακόμα ο Τραμπ.

trump

Ένα ευρύ σχέδιο για τη μεταρρύθμιση των κανόνων για τη μετανάστευση είναι εφικτό να γίνει νόμος εάν οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί δείξουν διάθεση να συμβιβαστούν στο Κογκρέσο, πρόσθεσε και υποστήριξε πως «ο καιρός για μικροπολιτικές σκοπιμότητες τέλειωσε. Η εποχή που τσακωνόμασταν για ασήμαντη αφορμή έχει περάσει».

«Πιστεύω ότι μια αληθινή και θετική μεταρρύθμιση της μετανάστευσης είναι εφικτή, αν επικεντρωθούμε στους ακόλουθους στόχους: να βελτιώσουμε τις δουλειές και τους μισθούς για τους Αμερικανούς, να ενισχύσουμε την ασφάλεια της χώρας μας, και να αποκαταστήσουμε την τήρηση των νόμων μας».

Κατάργηση Obamacare

Ακόμη, ο Τραμπ κάλεσε το Κογκρέσο, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, να ακυρώσει και να αντικαταστήσει το πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, το Obamacare και να μεταρρυθμίσουν το ισχύον πλαίσιο ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες επιλογές για την ασφάλιση και την περίθαλψη, να διευρυνθεί η πρόσβαση σε αυτές και να μειωθούν τα κόστη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του ετοιμάζει ένα σχέδιο για τη μείωση των φόρων που καταβάλλουν οι εταιρείες και η μεσαία τάξη.

Τέλος, καταδίκασε «τις απειλές εναντίον των κέντρων της ισραηλιτικής κοινότητας» αλλά και τη φονική επίθεση στο Κάνσας, που όπως σημείωσε είναι γεγονότα τα οποία «μας υπενθυμίζουν ότι είμαστε μια χώρα ενωμένη στην καταδίκη του μίσους και του κακού» και προσθέτοντας πως θέλει να στείλει ένα μήνυμα «ενότητας και δύναμης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ