ΚΟΣΜΟΣ

Μαλαισία: Εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα λόγω της δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ Ναμ

Μαλαισία: Εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα λόγω της δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ Ναμ
REUTERS/ KYODO

Η Μαλαισία έχει ενισχύσει τους ελέγχους ασφαλείας σε όλα τα συνοριακά της περάσματα σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τους Βορειοκορεάτες που εμπλέκονται στη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν να φύγουν από τη χώρα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον δύο γυναικών, μιας Ινδονήσιας και μιας Βιετναμέζας, για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στις 13 Φεβρουαρίου με το τοξικό αέριο VX.

Η αστυνομία εξακολουθεί να αναζητεί για άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στη δολοφονία, περιλαμβανομένου οποιουδήποτε παρείχε στις δύο γυναίκες το τοξικό αέριο, το οποίο χαρακτηρίζεται όπλο μαζικής καταστροφής από τον ΟΗΕ.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι των υπηρεσιών Πληροφοριών πιστεύουν ότι η δολοφονία ενορχηστρώθηκε από πράκτορες της Βόρειας Κορέας.

Η μαλαισιανή αστυνομία έχει ταυτοποιήσει οκτώ Βορειοκορεάτες τους οποίους και καταζητεί για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, όμως μόνο ένας εξ αυτών έχει συλληφθεί. Ο άνδρας αυτός ονομάζεται Ρι Γιονγκ Τσολ και αφέθηκε ελεύθερος την Παρασκευή, καθώς δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία εναντίον του και αναμένεται να απελαθεί αφού κρατήθηκε για μία εβδομάδα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μαλαισίας δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας θα βάλουν στη μαύρη λίστα τον Ρι.

Στο μεταξύ ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας Χάλιντ Αμπού Μπακάρ επεσήμανε ότι τουλάχιστον δύο από τους καταζητούμενους εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα.

Δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματά τους, όμως η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι θέλει να ανακρίνει τον 44χρονο Χιόνγκ Κουάνγκ Σονγκ, δεύτερο γραμματέα της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στην Κουάλα Λουμπούρ, τον 37χρονο Κιμ Ουκ Ιλ που εργάζεται στην αεροπορική εταιρεία Air Koryo και ένα ακόμη άτομο που ονομάζεται Ρι Τζι Ου.

Ο Χάλιντ σημείωσε ότι ο Χιόνγκ δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη με την αστυνομία παρότι έχει σταλεί σχετικό αίτημα στην πρεσβεία και ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον Κιμ Ουκ Ιλ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι καταζητούμενοι είναι πιθανό να κρύβονται στην βορειοκορεάτικη πρεσβεία στην Κουάλα Λουμπούρ, γεγονός που τους καθιστά σχεδόν απρόσβλητους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ