ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες ποδήλατα «συνωστίζονται» σε πάργκιγκ στη Σανγκάη

Χιλιάδες ποδήλατα «συνωστίζονται» σε πάργκιγκ στη Σανγκάη
REUTERS/Stringer

Ένα πολύχρωμο «ποτάμι» ποδηλάτων έχει «πλημμυρίσει» τη Σαγκάη τον τελευταίο καιρό, παίρνοντας τη... θέση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζει η πολυπληθής κινεζική μεγαλούπολη, τόσο με το κυκλοφοριακό της, όσο και με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί σημαντικά οι εταιρείες που διαθέτουν τα πολύχρωμα ποδήλατά τους σε εκατομμύρια κινέζους, οι οποίοι μπορούν να τα νοικιάσουν εύκολα και γρήγορα, μέσω ειδικών εφαρμογών στα smartphones τους.

Δεν λείπει όμως και η γκρίνια, με κάποιες τοπικές αρχές να δηλώνουν την ενόχλησή τους από την έντονη παρουσία του συγκεκριμένου μεταφορικού μέσου. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, όπως στη Σανγκάη, οι αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση 5.000 ποδηλάτων τα οποία βρίσκονται στριμωγμένα και... παροπλισμένα σε πάρκινγκ.

Μάλιστα, οι εναέριες φωτογραφίες με τα χιλιάδες χρωματιστά ποδήλατα σε πάρκινγκ της περιοχής Huangpu, έκαναν τον γύρο του διαδικτύου από τους χρήστες των social media.

«Παρ’ όλο που κάνουν την ζωή των κατοίκων πιο εύκολη, η συντριπτική αύξηση του αριθμού των ποδηλάτων, έχει δημιουργήσει στην πόλη μια κατάσταση που είναι δύσκολο να διαχειριστεί», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος ο οποίος σημείωσε πως το άναρχο και το παράνομο συχνά παρκάρισμά τους, προκαλεί τα περισσότερα προβλήματα και τις διαμαρτυρίες.

2017 03 01T110138Z 1814231220 RC1D42AD0400 RTRMADP 3 CHINA ODDLY


Πηγή: REUTERS/Stringer

Φύλακας που εργάζεται στο πάρκινγκ, στη Σανγκάη, δήλωσε στο CNNi ότι η τροχαία προχώρησε στην κατάσχεση των ποδηλάτων που ήταν παράνομα παρκαρισμένα, όμως οι εταιρείες ενοικιάσεως ποδηλάτων τα είχαν πάρει πίσω ως την επόμενη μέρα.

Λαμβάνουν μάλιστα τα μέτρα τους για την αποφυγή του φαινομένου αυτού στο μέλλον κι έτσι σχεδιάζουν ακόμη μια εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά, που θα υποδεικνύει και τα σημεία στα οποία θα επιτρέπεται το παρκάρισμα.

Να σημειωθεί πως η Σανγκάη είναι η πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό ενοικιαζόμενων ποδηλάτων παγκοσμίως, καθώς διαθέτει 280.000 ποδήλατα για αυτόν τον σκοπό.

2017 03 01T110131Z 836178906 RC144071FEA0 RTRMADP 3 CHINA ODDLY


Πηγή: REUTERS/Stringer

Ο συγκεκριμένος αριθμός όμως εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί στις 500.000 μέχρι τον Ιούνιο, δεδομένης της αυξημένης ζήτησης του συγκεκριμένου μέσου μεταφοράς.

Τα ποδήλατα ήταν το κύριο μέσο μεταφοράς στις κινεζικές πόλεις ως τα τέλη του περασμένου αιώνα. Όμως τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής «άνθησης» που γνωρίζει η Κίνα, τα ποδήλατα αντικαταστάθηκαν από ΙΧ αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, αλλά και από τα αναβαθμισμένα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι ενοικιάσεις ποδηλάτων δεν είναι νέο φαινόμενο, όμως αυτό που τις κάνει ξεχωριστές στην Κίνα είναι η ευελιξία που παρέχουν στους πολίτες καθώς μπορούν να τα προμηθευτούν από οποιοδήποτε σημείο και να τα αφήσουν, όταν ολοκληρώσουν τη μετακίνησή τους, σε οποιοδήποτε άλλο σημείο τους εξυπηρετεί.

Επιπλέον, είναι οικονομικό, καθώς μία βόλτα διάρκειας 30 λεπτών με ποδήλατο στοιχίζει από μισό μέχρι ένα γιουάν, δηλαδή 0,07-0,15 δολάρια.

Why bicycles are piling up in a Shanghai parking lot, By Serenitie Wang, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ