Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Σε κλίμα μαχητικότητας ο 40ος εορτασμός (pics)
Πηγή: REUTERS/Sertac Kayar

Ο αγώνας υπέρ της ισότητας των φύλων θα είναι πάντα επίκαιρος, ιδιαίτερα σε μια περίοδο στην οποία τα γυναικεία δικαιώματα δέχονται απανωτά χτυπήματα. Ο εορτασμός της 40ης Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας την 8η Μαρτίου θα δώσει ακόμη μια ευκαιρία για την αναβίωση αυτής της μάχης.

Έκρηξη του αριθμού δολοφονιών γυναικών στη Λατινική Αμερική, αμφισβήτηση του δικαιώματος στην άμβλωση στην Ευρώπη, ομιλίες ανδρών κατά των γυναικών έρχονται να πλαισιώσουν την φετινή 8η Μαρτίου.

Η ημέρα της γυναίκας, που καθιερώθηκε επίσημα από τον ΟΗΕ το 1977, θα αποτελέσει αφορμή για συγκεντρώσεις εκατομμυρίων ανθρώπων που οργανώθηκαν τους τελευταίους μήνες για να στηρίξουν τα δικαιώματά τους.

«Η 8η Μαρτίου δεν είναι μόνο μια ημέρα μνήμης, θα είναι η ευκαιρία για αναστοχασμό της σημερινής κατάστασης», εξηγεί η Μπάρμπαρα Νοβάτσκα, πολωνή πολιτικός και εκπρόσωπος της επιτροπής «Σώζουμε τις γυναίκες». Κατά τη γνώμη της, «μένουν ακόμη πολλά να γίνουν όσον αφορά τη θέση των γυναικών στον εργασιακό χώρο, στην κοινωνία, στην πολιτική».

martios 2

(REUTERS/Lucy Nicholson)

Πρόσφατες αλλαγές την ανησυχούν, όπως η αποποινικοποίηση της ενδοοικογενειακής βίας στη Ρωσία ή η προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) στη χώρα της να περιορίσει το δικαίωμα στην άμβλωση, τροποποιώντας μία νομοθεσία που είναι ήδη από τις πιο περιοριστικές στην Ευρώπη.

Το φθινόπωρο, περισσότερες από 100.000 γυναίκες εναντιώθηκαν στο σχέδιο αυτό κάνοντας προσωρινά την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει.

Το 2015, η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας προσπάθησε ήδη να περιορίσει το δικαίωμα αυτό.

Λόγω μιας «στροφής στα δεξιά», υπάρχει «ισχυρή αύξηση αυτών που τάσσονται κατά των αμβλώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συσπειρώνονται, έχουν έντονη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχουν πολιτική στήριξη», παρατηρεί η Κριστίν Μοζέ, αρμόδια διεθνών ζητημάτων στο Planning familial, γαλλικό κίνημα για τον οικογενειακό προγραμματισμό.

2017 03 05T212106Z 1939685088 RC1DC5B68E90 RTRMADP 3 WOMENS DAY USA LA

(REUTERS/Lucy Nicholson)

«Το 2017, το θέμα του ανδρικού σεξισμού είναι ακόμη βασικό»

Περισσότερα από 40 χρόνια μετά τον νόμο Βέιλ που νομιμοποίησε την άμβλωση, το γαλλικό κοινοβούλιο υιοθέτησε νόμο κατά των ιστοσελίδων που καταδικάζουν την άμβλωση, θεωρούμενες ύποπτες για «παραπληροφόρηση».

«Το 2017, το θέμα του ανδρικού σεξισμού είναι ακόμη βασικό», προσθέτει η Κριστίν Μοζέ. «Δυσκολευτήκαμε προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος, αλλά καταφέραμε να εμποδίσουμε μια οπισθοχώρηση της κατάστασης».

2017 03 05T212008Z 608160914 RC139A202090 RTRMADP 3 WOMENS DAY USA LA

(REUTERS/Lucy Nicholson)

Οι γυναίκες φορώντας ροζ σκουφιά με αυτάκια στο κεφάλι πραγματοποίησαν πορεία για να αντιταχθούν στο πρόγραμμα του νέου προέδρου των ΗΠΑ και να στηρίξουν την άμβλωση στην πρώτη παγκόσμια δύναμη.

Δύο ημέρες αργότερα, ο πρόεδρος υπέγραφε μέσα στο Οβάλ Γραφείο έχοντας ολόγυρά του μόνο άνδρες συμβούλους, διάταγμα που απαγορεύει τη χρηματοδότηση διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων που στηρίζουν την άμβλωση.

«Το πρόβλημα δεν είναι η άμβλωση, αλλά οι ανεπιθύμητες κυήσεις», δηλώνει με λύπη η Μοζέ επιμένοντας στη σημασία της πρόληψης και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Οι Γαλλίδες σταματούν την δουλειά στις 15:40

Οι μισθολογικές ανισότητες συνιστούν άλλο λόγο διεκδίκησης. Οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 23% λιγότερα σε σχέση με τους άνδρες σε παγκόσμια κλίμακα. Με τον σημερινό ρυθμό, θα χρειαστούν 70 χρόνια για να μειωθούν οι αποκλίσεις αυτές, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας. Στη Γαλλία για να υπογραμμιστεί αυτή η διαφορά, οι γυναίκες καλούνται αύριο να σταματήσουν στις 15.40' να δουλεύουν.

martios

(REUTERS/Sertac Kayar)

Η καταπολέμηση της βίας παραμένει επίσης ένα θέμα ανησυχίας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν το 35% των γυναικών έχει ήδη υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία παγκοσμίως, 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί μια μορφή κλειτοριδεκτομής και 700 εκατομμύρια γυναίκες παντρεύτηκαν πριν συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια.

Τον Οκτώβριο, όλη η Λατινική Αμερική εναντιώθηκε στις δολοφονίες γυναικών και συσπειρώθηκε γύρω από το κίνημα #NiUnaMenos (Ούτε Μια Λιγότερη), που γεννήθηκε στην Αργεντινή μετά τον φόνο μιας έφηβης στην οποία είχε χορηγηθεί μαριχουάνα και κοκαΐνη πριν από τον βιασμό της.

niunamenos

(REUTERS/Ivan Alvarado)

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησίμευσαν ως κάθαρση», αναφέρει η Αριάντνα Εστέβες, ερευνήτρια στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, χαιρετίζοντας την «αφύπνιση» σε αυτή την περιοχή.

«Είμαστε οργισμένες, αλλά όχι αδύναμες. Τα δικαιώματα των γυναικών διακυβεύονται σήμερα περισσότερο από ποτέ, αλλά συζητούνται περισσότερο», δηλώνει η Νοβάτσκα ελπίζοντας ότι χιλιάδες Πολωνές θα διαδηλώσουν αύριο «κατά της κυβέρνησης» και σε ένδειξη υποστήριξης «προς όλες τις καταπιεσμένες από το πατριαρχικό σύστημα και τις θρησκείες».

 

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας: Η βία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις γυναίκες λέει ο ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης