ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Οι Ολλανδοί ακύρωσαν την πτήση του Τσαβούσογλου

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Οι Ολλανδοί ακύρωσαν την πτήση του Τσαβούσογλου
REUTERS/Fabian Bimmer

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία μετά την απόφαση των ολλανδικών αρχών να απαγορεύσουν στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στη χώρα, προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση στο Ρότερνταμ ώστε να υποστηρίξει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του δημοψηφίσματος. 

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία, καθώς οι ολλανδικές αρχές δεν επέτρεψαν να προσγειωθεί το αεροπλάνο που μετέφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη χώρα τους, όπως μεταδίδουν όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Το CNN Turk μετέδωσε πως δεν δόθηκε άδεια πτήσης στο αεροπλάνο του Τσαβούσογλου. Το NTV μετέδωσε πως δεν του δόθηκε άδεια προσγείωσης.

Νωρίτερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk πως μεταβαίνει στο Ρότερνταμ προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση υποστήριξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν όψει του τουρικού δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η κίνηση αυτή των ολλανδικών αρχών έχει προκαλέσει οργή στην Τουρκία, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προειδοποιεί πως εάν εμποδιστεί αυτή η επίσκεψη θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις κατά της Ολλανδίας.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της πόλης του Ρότερνταμ είχε δηλώσει πως δεν θα επιτρέψει στον Τούρκο ΥΠΕΞ να πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία για το τουρκικό δημοψήφισμα στη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη. «Έχει διπλωματική ασυλία (...) οπότε θα του συμπεριφερθούμε με σεβασμό, όμως έχουμε άλλους τρόπους για να εμποδίσουμε πράγματα να συμβούν σε δημόσιο χώρο», προειδοποίησε ο Άχμεντ Αμπουταλέμπ.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανέφερε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook πως η Τουρκία αναστάτωσε τις συνομιλίες μέσω των οποίων θα επιτρεπόταν στον Τσαβούσογλου να εισέλθει στη χώρα απευθύνοντας εκκλήσεις για την πραγματοποίηση μιας μαζικής δημόσιας συγκέντρωσης.

Η τουρκική απειλή για κυρώσεις αν δεν επιτρεπόταν η είσοδος στον Τσαβούσογλου «κατέστησε αδύνατη μια λογική λύση», ανέφερε ο Μαρκ Ρούτε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ