ΚΟΣΜΟΣ

«Πόλεμος» Τουρκίας Ολλανδίας – Απαγόρευσαν στην Τουρκάλα υπουργό να εισέλθει στο προξενείο (pics)

«Πόλεμος» Τουρκίας Ολλανδίας – Απαγόρευσαν στην Τουρκάλα υπουργό να εισέλθει στο προξενείο (pics)
REUTERS

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας με αφορμή τις δημόσιες συγκεντρώσεις του Μελβούτ Τσαβούσογλου πριν το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS μετέδωσε ότι η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας έφθασε στο Ρότερνταμ και κρατείται αφού η αστυνομία αρνήθηκε να της επιτρέψει την είσοδο και σταμάτησε το κονβόι των αυτοκινήτων που την μετέφερε. Στόχος της υπουργού ήταν να φτάσει στο τουρκικό προξενείο της πόλης. 

Η Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά είχε αποφασίσει να ταξιδέψει οδικώς προς το Ρότερνταμ της Ολλανδίας, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην ολλανδική κυβέρνηση που απαγόρευσε την προσγείωση εκεί του αεροπλάνου που μετέφερε τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Capture copy copy

πηγή twitter/media tv

Η υπουργός βρισκόταν στη Γερμανία και αποφάσισε να κατευθυνεί προς την Ολλανδία παρά το γεγονός ότι ματαιώθηκαν εκδηλώσεις στις οποίες επρόκειτο να παραστεί εκεί.

Όπως μετέδωσε το NOS News η Καγιά εμποδίστηκε από την ολλανδική αστυνομία να εισέλθει στο τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ.

Το NOS μετέδωσε εικόνες όπου φαίνεται η Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά να βγαίνει από αυτοκίνητο μπροστά από το κτίριο του προξενείου και να εμποδίζεται από την αστυνομία όταν προσπαθεί να εισέλθει. Δεν συνελήφθη, διευκρινίζεται.

Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε πληροφορία του NOS, σύμφωνα με την οποία η υπουργός κρατείται.

Με ένα τουιτ η υπουργός κατήγγειλε καταπάτηση των δικαιωμάτων της.

«Η Ολλανδία παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία, τις συμβάσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, απαγορεύοντάς μου να εισέλθω στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ»

222

Και δημοσιογράφοι των Τουρκικών πρακτορείων που συνόδευαν την υπουργό κρατήθηκαν στα σύνορα για ελέγχους των εγγράφων τους

Εκατοντάδες διαδηλωτές που κρατούσαν τουρκικές σημαίες συγκεντρώθηκαν έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ ζητώντας να δουν την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας.

Με μεταλλικά φράγματα και έφιππους αστυνομικούς οι ολλανδικές δυνάμεις της τάξης προσπάθησαν να κρατήσουν μακριά από το προξενείο το πλήθος που μεγάλωνε, καθώς διαδηλωτές άρχισαν να φθάνουν από τη Γερμανία.

Η ολλανδική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στο ολλανδικό έδαφος στις κοινότητες των τούρκων μεταναστών .

Διαδηλωτές έξω από το τουρκικό Προξενείο στο Ρότερνταμ:

2017 03 11T205843Z 822383579 LR1ED3B1M9KQM RTRMADP 3 TURKEY REFERENDUM NETHERLANDS
2017 03 11T194015Z 1003570132 LR1ED3B1IMRPO RTRMADP 3 TURKEY REFERENDUM NETHERLANDS
2017 03 11T193017Z 906780528 LR1ED3B1I65PK RTRMADP 3 TURKEY REFERENDUM NETHERLANDS

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή του ολλανδού πρεσβευτή

Την ίδια στιγμή στην Άγκυρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή του ολλανδού πρεσβευτή, που βρίσκεται σε άδεια, στην Αγκυρα «για κάποιο χρονικό διάστημα».

Οι τουρκικές αρχές απέκλεισαν την πρεσβεία και το προξενείο της Ολλανδίας, δήλωσαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς κλιμακώνεται η διπλωματική σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες με επίκεντρο την τουρκική εκστρατεία υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου στην Τουρκία, εκστρατεία που η Αγκυρα επιμένει να θέλει να επεκτείνει στις χώρες της Ευρώπης όπου ζουν τουρκικές κοινότητες.

Η Τουρκία απέκλεισε επίσης τις κατοικίες του ολλανδού πρεσβευτή, του γενικού προξένου και του επιτετραμμένου, μετά την άρνηση των ολλανδικών αρχών να επιτρέψουν στον υπουργό Εξωτερικών τη Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ