ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν κατά Μέρκελ: Ντροπή σου, στηρίζεις ανηλεώς τρομοκράτες

Ερντογάν κατά Μέρκελ: Ντροπή σου, στηρίζεις ανηλεώς τρομοκράτες
REUTERS

Παρά τις εκκλήσεις της Ευρώπης αλλά και του ΝΑΤΟ, να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα σε Τουρκία και Ολλανδία, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να μην είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω. Μετά την Ολλανδία, σειρά πήρε η Γερμανία και η καγκελάριος Μέρκελ. «Ντροπή σου», είπε απευθυνόμενος στην Μέρκελ, την οποία κατηγόρησε ότι στηρίζει «ανηλεώς» την τρομοκρατία

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι η Άγκυρα θα πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Ολλανδία για την απαγόρευση των προεκλογικών συγκεντρώσεων του Μελβούτ Τσαβούσογλου -εν όψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου- αλλά και για την παρεμπόδιση της Τουρκάλας υπουργού οικογενειακών υποθέσεων να φτάσει στο τουρκικό προξενείο του Ροτερνταμ.

2017 03 12T134912Z 331362111 RC138EEA0700 RTRMADP 3 TURKEY REFERENDUM EUROPE FRANCE
Capture copy copy

Στη συνέχεια, διεμήνυσε στην Καγκελάριο Μέρκελ ότι θα έπρεπε να ντρέπεται, επειδή στήριξε τη Χάγη αλλά και επειδή στηρίζει «ανηλεώς», σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, την τρομοκρατία. «Ντροπή σου», είπε απευθυνόμενος στην Μέρκελ:

«Κυρία Μέρκελ, γιατί κρύβεις τρομοκράτες στη χώρα σου;», είπε κατηγορώντας το Βερολίνο ότι δεν έκανε τίποτα για τους 4.500 φακέλους που του έστειλε η Άγκυρα, με ύποπτους για τρομοκρατική δράση. «Κυρία Μέρκελ υποστηρίζεις τρομοκράτες», πρόσθεσε.

2017 03 13T123701Z 1797883230 RC1B65D4EAD0 RTRMADP 3 GERMANY MERKEL

Και στο παρελθόν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει τη Γερμανία «Καταφύγιο τρομοκρατών»:

«Οι γερμανικές αρχές πρέπει να δικαστούν, καθώς βοηθούν και παρέχουν καταφύγιο σε τρομοκράτες» είχε δηλώσει ο Ερντογάν.

Ο «πόλεμος»Τουρκίας-Ολλανδίας

Ο Τούρκος πρόεδρος αντιδρώντας στις ενέργειες της είχε αποκαλέσει τους Ολλανδούς φασίστες και απομεινάρια των ναζί. Η Καγκελάριος πήρε θέση υπέρ των Ολλανδών και χαρακτήρισε άστοχα τα σχόλια του Ερντογάν που επικαλούνται το ναζιστικό παρελθόν της Ολλανδίας.

Ο Ερντογάν απείλησε με διπλωματικές κυρώσεις σε βάρος της Ολλανδίας και πρόσθεσε ότι θα προσφύγει στο ΕΔΑΔ, στο Στρασβούργο, κατά της απόφασης των ολλανδικών αρχών να απαγορεύσουν σε Τούρκους υπουργούς να μιλούν σε συγκεντρώσεις που γίνονται στη χώρα. «Θα εφαρμόσουμε όλες τις διαθέσιμες κυρώσεις και θα βρεθεί υπόλογη η Ολλανδία», προειδοποίησε.

2017 03 11T223823Z 2016923463 LR1ED3B1QVORO RTRMADP 3 TURKEY REFERENDUM NETHERLANDS

Τέλος, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στον δημοσιογράφο της Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος έχει φυλακιστεί στην Τουρκία και τον αποκάλεσε πράκτορα και τρομοκράτη.

Η τουρκική κοινότητα της Γερμανίας η μεγάλη εκλογική δεξαμενή για τον Ερντογάν. Από τα 3 εκατομμύρια ανθρώπους τουρκικής καταγωγής που ζουν στη Γερμανία, το 1,4 εκατομμύριο έχει δικαίωμα ψήφου στις εκλογές που διεξάγονται στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ