ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος είναι ο μακελάρης του Λονδίνου - Το πρόσωπο κλειδί που τον «πρόδωσε» (pics)

Ποιος είναι ο μακελάρης του Λονδίνου - Το πρόσωπο κλειδί που τον «πρόδωσε» (pics)
REUTERS/Hannah McKay

Ξετυλίγεται ώρα με την ώρα το κουβάρι με τα κίνητρα και το προφίλ του δράστη της φονικής τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο το απόγευμα της Τετάρτης, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα.

Η βρετανική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άνδρα που σκόρπισε το θάνατο προτού πέσει κι ο ίδιος νεκρός από σφαίρες.

11

(REUTERS/Stefan Wermuth)

Πρόκειται για τον Χάλιντ Μασούντ, 52 ετών, ο οποίος είχε βαρύ ποινικό μητρώο αλλά καμία καταδίκη σχετική με τρομοκρατία,

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις η Scotland Yard, πρόχώρησε στη σύλληψη μίας 39χρονης γυναίκας για συμμετοχή στην προετοιμασία της επίθεσης μαζί με τον Χάλιντ Μασούντ.

SKOTLAND

(REUTERS/Stefan Wermuth)

Ποιος είναι ο μακελάρης του Λονδίνου

Ο Μασούντ γεννήθηκε στο Κεντ στο νοτιοανατολικό Λονδίνο και διέμενε στην κεντρική Αγγλία, σύμφωνα με τις αρχές.

«Ο Μασούντ δεν βρισκόταν στο στόχαστρο καμίας έρευνας στην παρούσα φάση και δεν υπήρχαν πληροφορίες από πριν σχετικά με την πρόθεσή του να διαπράξει μια τρομοκρατική επίθεση» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση.

«Εντούτοις, ήταν γνωστός στην αστυνομία κι είχε εκδοθεί σε βάρος του μια σειρά καταδικαστικών αποφάσεων κατά το παρελθόν για επιθέσεις, μεταξύ αυτών για τις κατηγορίες της πρόκλησης σοβαρών σωματικών βλαβών, της κατοχής επιθετικών όπλων και της διατάραξης της δημοσίας τάξης».

XALINT 1

(tellyheads/twitter)

Δεν είχε καταδικαστεί για καμία κατηγορία που σχετίζεται με τρομοκρατία, τονίζεται.

Σύμφωνα με την αστυνομία η πρώτη του καταδίκη ήταν τον Νοέμβριο του 1983 για φθορά ξένης περιουσίας και η τελευταία του ήταν τον Δεκέμβριο του 2003 για κατοχή μαχαιριού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δράστης ήταν καθηγητής αγγλικών, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, ενώ ήταν ο ίδιος ήταν και πατέρας τριών παιδιών.

Πρόσωπο – κλειδί η γειτόνισσα του δράστη

Πως έφτασαν όμως οι αρχές στην ταυτοποίηση του δράστη; Μία 45χρονη γυναίκα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ταυτοποίηση του μακελάρη του Λονδίνου.

Πρόκειται για την Ιβόνα Ρόμεκ, την γειτόνισσα του Χαλίντ Μασούντ στην πολυκατοικία του Μπέρμιγχαμ, όπου έμενε μαζί με τη σύζυγο και το παιδί του και κατάφερε να τον αναγνωρίσει γρήγορα και εύκολα από τις φωτογραφίες.

«Έπαθα σοκ μόλις είδα τις φωτογραφίες και τα τηλεοπτικά πλάνα από την επίθεση στο Λονδίνο», δήλωσε η γειτόνισσα του δράστη στον Guardian.

"Δεν ήξερα το όνομα του, είχε έρθει στην πολυκατοικία πριν από λίγους μήνες, αλλά τον έβλεπα κάθε μέρα. Ήταν ήρεμος, δεν δημιουργούσε ποτέ πρόβλημα και απασχολούταν πολλές ώρες της ημέρας με τον κήπο" τόνισε.

Η επίσκεψη της Μέι στους τραυματίες

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επισκέφθηκε νοσοκομείο όπου συνομίλησε με θύματα της χθεσινής επίθεσης κοντά στο κοινοβούλιο, καθώς επίσης και με το νοσηλευτικό προσωπικό, έγινε σήμερα γνωστό από τον εκπρόσωπο τύπου της.

Σαράντα άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, οι 29 εκ των οποίων παραμένουν στο νοσοκομείο. Επτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων και πριν από λίγο επέστρεψε στην πρωθυπουργική κατοικία έπειτα από μια ιδιωτική επίσκεψη σε ένα νοσοκομείο όπου έμεινε 40 λεπτά. Συνομίλησε με τα θύματα των χθεσινών περιστατικών, τους νοσηλευτές και το ιατρικό προσωπικό... για να τους ευχαριστήσει για το έργο τους» είπε ο εκπρόσωπος τύπου σε δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, για «επίθεση κατά της ελευθερίας» μίλησε η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι στο Κοινοβούλιο αναφερόμενη στην διπλή πολύνεκρη επίθεση που συγκλόνισε το Λονδίνο το απόγευμα της Τετάρτης και υπογράμμισε: «δεν φοβόμαστε».

MEI

Parliament TV/Handout via REUTERS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ