Νότια Κορέα: Στη φυλακή η Παρκ μετά την καθαίρεσή της
Πηγή: Lim Heon-jeong/Yonhap via REUTERS

Πίσω από τα κάγκελα της φυλακής βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής η καθαιρεθείσα πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκουν-Χιε, η οποία συνελήφθη με την κατηγορία, μεταξύ άλλων, της δωροληψίας, έπειτα από το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στη χώρα, πλήττοντας την επιχειρηματική και πολιτική ελίτ.

Η 65χρονη Παρκ είναι η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτιδα της Νότιας Κορέας που καθαιρέθηκε από την εξουσία. Κατηγορείται ότι συνεργάσθηκε με μια φίλη της, την Τσόι Σουν-σιλ, για να πιέσει μεγάλες επιχειρήσεις να συνεισφέρουν κεφάλαια σε ιδρύματα που υποστήριζαν τις πολιτικές πρωτοβουλίες της.

Η ίδια και η Τσόι, η οποία είναι ήδη προφυλακισμένη και δικάζεται, αρνούνται όλες τις κατηγορίες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, δικαστήριο της Σεούλ ενέκρινε αίτημα των εισαγγελέων για τη σύλληψη της Παρκ, μετά την οκτάωρη κατάθεση που έδωσε η καθαιρεθείσα πρόεδρος.

Η Παρκ και οι συνήγοροί της υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να συλληφθεί επειδή δεν υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει και δεν θα προσπαθήσει να παραποιήσει στοιχεία. Όμως το δικαστήριο διαφώνησε και υποστήριξε πως ενδέχεται να προσπαθήσει να χειραγωγήσει στοιχεία της υπόθεσης.

Λίγο πριν από τα χαράματα, η Παρκ οδηγήθηκε στη φυλακή λίγο έξω από τη Σεούλ. Επέβαινε σε ένα μαύρο σεντάν, ήταν κατάχλωμη, καθόταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και περιστοιχιζόταν από δύο γυναίκες αστυνομικούς. Είχε λυμένα τα μαλλιά της, προφανώς επειδή στη φυλακή απαγορεύονται τα πολλά τσιμπιδάκια που συγκρατούσαν τη συνηθισμένη κόμμωσή της.

Οι εισαγγελείς έχουν τώρα στη διάθεσή τους 20 ημέρες για να τεκμηριώσουν την υπόθεσή τους, διάστημα κατά το οποίο η Παρκ θα παραμείνει προφυλακισμένη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, το μοναδικό προνόμιο που ενδέχεται να έχει η 65χρονη Παρκ σε σχέση με τους άλλους κρατουμένους της φυλακής είναι ένα ελαφρώς μεγαλύτερο κελί και τουαλέτα και ντους σε γειτονικό δωμάτιο και όχι μέσα στο κελί της.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!