ΚΟΣΜΟΣ

Εμπρός Mars! Νερό... υπάρχει

Εμπρός Mars! Νερό... υπάρχει
NASA

Υπάρχει ζωή στον Άρη; Ουδείς γνωρίζει. Προς το παρόν, η πρώτη βασική προϋπόθεση για ύπαρξη μιας άλλης μορφής ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά. 

Όχι μόνο για την ΝΑΣΑ αλλά και για την ανθρωπότητα ήταν μία ημέρα ιστορικής αξίας: Όχι αδίκως... Αυτό που επί δεκαετίες παρέμενε ένας γρίφος, θεωρείται πια μία βεβαιότητα. Η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στον Κόκκινο Πλανήτη είναι πολύ πιθανόν να δώσει σύντομα απάντηση σε μία από τις μεγαλύτερες υπαρξιακές ανησυχίες του σύγχρονου ανθρώπου: Αν, δηλαδή, είναι η μόνη υπάρχουσα μορφή ζωής στο σύμπαν...

Mars

Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA καταγράφουν, μετά από την ειδική απαραίτητη επεξεργασία, ροές νερού να διατρέχουν κρατήρες και χαράδες ορεινών όγκων του πλανήτη, κατά τους θερινούς μήνες.

Οι επιστήμονες της διαστημικής υπηρεσίας δεν έχουν δώσει ακόμη απάντηση ως προ το από πού προέρχεται αυτό το νερό, αν είναι αποτέλεσμα υγροποίησης στην ατμόσφαιρα του πλανήτη ή αναβλύζει απ’ευθείας από τα έγκατα του εδάφους.

Ασφαλώς, η ρηξικέλευθη ανακάλυψη άνοιξε εκ νέου τη δημόσια συζήτηση για... μετοίκηση του ανθρώπου στον Κόκκινο Πλανήτη. Όσοι, όμως, ονειρεύονται νέα ζωή στο... εγγύς μέλλον, μάλλον θα πρέπει να αναβάλλουν τα μεγαλεπίβολα σχέδιά τους, όπως διευκρινίζει ο αστροφυσικός και ευρωβουλευτής, Γιώργος Γραμματικάκης:

"Η ζωή στον Άρη είναι πιθανό να ανακαλυφθεί αλλά θα είναι σε μικροβιακή μορφή,δηλαδή απειροελάχιστη, η απόλυτη αρχή της ζωής. Κανείς δεν ξέρει εάν κάποτε εξελίχθηκε στο παρελθόν ή αν θα εξελιχθεί τώρα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί αυτή τη στιγμή ο πλανήτης δεν έχει ατμόσφαιρα, που είναι απαραίτητο και έχει υπεριώδεις ακτινοβολίες που σκοτώνουν κάθε μορφή ζωής. Αν όμως ανακαλυφθούν αυτά τα απειροελάχιστα βακτηρίδια θα μας πείσουν, ότι κάποιου είδους ζωή είναι δυνατή ακόμα και σε πολύ δύσκολες συνθήκες".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ