ΚΟΣΜΟΣ

Εμπόριο, ασφάλεια και Β.Κορέα συζήτησαν Ντόναλντ Τραμπ-Σι Τζινπίνγκ (pics)

Εμπόριο, ασφάλεια και Β.Κορέα συζήτησαν Ντόναλντ Τραμπ-Σι Τζινπίνγκ (pics)
REUTERS/Carlos Barria

Την πρώτη τους συνάντηση είχαν την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Οι ηγέτες των δύο υπερδυνάμεων αφιέρωσαν χρόνο στο να γνωριστούν σε προσωπικό επίπεδο, τόσο οι ίδιοι όσο και οι σύζυγοί τους. Αργότερα επέστρεψαν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και συζήτησαν θέματα περί εμπορίου και ασφάλειας που περιπλέκουν τη σχέση μεταξύ των χωρών τους.

Ο Τραμπ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει πει ότι κατά τις συνομιλίες του με τον Σι θέλει να συζητήσει τις ανησυχίες για τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας και να προτρέψει τον Σι να δράσει εντονότερα ώστε να περιοριστούν οι πυρηνικές βλέψεις της Βόρειας Κορέας, ωστόσο δεν αναμένονται μεγάλες συμφωνίες για κανένα από τα θέματα αυτά.

Ο Σι και η σύζυγός του, Πενγκ Λιγιουάν, διέσχισαν έναν δρόμο με φοινικόδεντρα όπου είχε παραταχθεί τιμητικό άγημα του στρατού, στο πολυτελές θέρετρο του Τραμπ Μαρ-α-Λάγκο στην Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. Στην είσοδο του κεντρικού οικήματος που όπως και το συγκρότημα έχει χτιστεί με ισπανικά πρότυπα, τους υποδέχθηκαν ο Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.

trump

(REUTERS/Carlos Barria)

Τα δύο ζεύγη πόζαραν για φωτογραφίες σε καναπέδες στο επίσημο σαλόνι του θερέτρου. Είχε προγραμματιστεί να δειπνίσουν σε ένα περίκομψο και ιδιωτικό σαλόνι υπό το φως κεριών, περί της 6:30 μ.μ. τοπικής ώρας (σήμερα, 1:30 π.μ. ώρα Ελλάδας), σε ένα επίμηκες τραπέζι για 30 άτομα στολισμένο με κόκκινες και κίτρινες ανθοδέσμες.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να εισέλθουν σε πιο λεπτομερείς συζητήσεις επί θεμάτων εμπορίου και εξωτερικής πολιτικής σήμερα, Παρασκευή, ενώ θα ολοκληρώσουν τη συνάντηση κορυφής τους με γεύμα εργασίας.

Ο Τραμπ, πρώην μεγιστάνας ακινήτων δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τη στρατηγική της εμπορικής σχέσης, όπως την ονομάζουν οι σύμβουλοί του, που θα βασίζεται στην «αρχή της αμοιβαιότητας», μεταξύ των δύο χωρών.

2017 04 06T215148Z 1999492898 RC1E1AF5C420 RTRMADP 3 USA CHINA

(REUTERS/Carlos Barria)

Έχει φέρει τους ανώτατους οικονομικούς και εθνικούς συμβούλους του στη Φλόριντα για τη συνάντηση, μεταξύ των και ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνούτσιν, και ο υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος.

«Ακόμα και αν μοιραζόμαστε την επιθυμία να συνεργαστούμε, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τις προκλήσεις που μπορεί να παρουσιάσει η Κίνα στα αμερικανικά συμφέροντα», δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος παρευρίσκεται επίσης στη Φλόριντα.

Ο θυελλώδης Τραμπ και ο ήρεμος Σι Τζινπίνγκ

Η συνάντηση κορυφής τους φέρνει μαζί δύο ηγέτες που δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικοί ως προσωπικότητες - ο συχνά θυελλώδης Τραμπ, με μια τάση να εκφράζεται με θυμωμένα tweets, και ο Σι, εξωτερικά ήρεμος, μετρημένος και αυστηρά τυπικός, με μηδαμινή γνωστή παρουσία στα μέσα ενημέρωσης.

2017 04 06T233953Z 1639165866 RC142C2B6A70 RTRMADP 3 USA CHINA

(REUTERS/Carlos Barria)

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους Κινέζους, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα πρωτοκόλλου, περισσότερο από τις πολιτικές αντιθέσεις, είναι ο κίνδυνος να εκθέσει τον Σι Τζινπίνγκ ο απρόβλεπτος Τραμπ, καθώς αρκετοί ξένοι ηγέτες έχουν βιώσει δύσκολες στιγμές με τον νέο πρόεδρο.

«Το να εξασφαλίσουμε ότι ο πρόεδρος Σι δεν θα εκτεθεί δημόσια είναι υψηλή προτεραιότητα για την Κίνα», είπε κινέζος αξιωματούχος.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις έχουν δηλώσει ότι ο Τραμπ πρέπει να αναλάβει έναν άμεσο και χωρίς περιστροφές λόγο στις συνομιλίες του με τον Κινέζο πρόεδρο.

«Ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να βγει από τη συνάντηση με συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα επαναφέρουν την παραγωγικότητα και τις θέσεις εργασίας εδώ στις ΗΠΑ, στους τομείς εκείνους που έχουν λεηλατηθεί από τις ληστρικές και προστατευτικές πρακτικές της Κίνας», είπε η Χόλι Χαρτ, επικεφαλής νομικών θεμάτων για την ένωση εργατών της χαλυβουργίας των ΗΠΑ.

2017 04 07T000448Z 869115006 RC1AA8BACF00 RTRMADP 3 USA CHINA

(REUTERS/Carlos Barria)

«Δεν περιμένω μια μεγάλη ευκαιρία στο εμπόριο. Νομίζω ότι αυτό που θα δείτε είναι ότι ο πρόεδρος θα διευκρινίσει στον Σι και δημόσια αυτά που ζητάμε στο εμπόριο», είπε αξιωματούχος της κυβέρνησης, μιλώντας ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί ότι το Πεκίνο υποτιμά το νόμισμά του για να βοηθήσει το εμπόριο, η κυβέρνησή του ωστόσο δεν φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει στην επίσημη καταγγελία της Κίνας ως χειραγωγού του νομίσματός της, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, καθώς θα χρειαστεί να εισαγάγει ποινές μετά από τέτοια καταγγελία.

Η πιο επείγουσα ανάγκη αυτή τη στιγμή για τους δύο ηγέτες είναι πώς να πείσουν την πυρηνικά εξοπλισμένη Βόρεια Κορέα να σταματήσει την απρόβλεπτη συμπεριφορά της με δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, που έχουν κλιμακώσει την ένταση στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

2017 04 06T233700Z 237965423 RC1DD4FD1660 RTRMADP 3 USA CHINA

(REUTERS/Carlos Barria)

Η Βόρεια Κορέα προωθεί την κατασκευή ενός πυραύλου που θα μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ.

Ενώ ο Τραμπ ευελπιστεί στην ενεργή δράση της Κίνας για να περιορίσει τις εκτοξεύσεις, η Κίνα διατείνεται ότι η επιρροή της στη Βόρεια Κορέα είναι περιορισμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ