ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος ξανά στην Ευρώπη μετά την επίθεση στη Στοκχόλμη – Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες

Τρόμος ξανά στην Ευρώπη μετά την επίθεση στη Στοκχόλμη – Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες
REUTERS

Μνήμες από το χτύπημα στη Νίκαια, στο Βερολίνο αλλά και από το πρόσφατο χτύπημα με στο Λονδίνο, ξυπνά η επίθεση στη Στοκχόλμη. Τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 τραυματίστηκαν, όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς στον κεντρικό εμπορικό δρόμο Drottninggatan προτού προσκρούσει σε ένα εμπορικό κατάστημα. Επικράτησε πανικός, με τους ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι να σωθούν.

Αμέσως μετά το συμβάν η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός άνδρα που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας και θεωρήθηκε ύποπτος.

epi copy copy

"Θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με αυτό το πρόσωπο", ανέφερε ένας αξιωματικός, δείχνοντας τη φωτογραφία του άνδρα. Πρόκειται για άντρα σχετικά νεαρής ηλικίας, που φορά μια μαύρη κουκούλα.

O άντρας της φωτογραφίας συνελήφθη

Λίγες ώρες μετά, αξιωματούχοι της σουηδικής αστυνομίας επιβεβαίωσαν ότι ο άντρας της φωτογραφίας συνελήφθη περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Στοκχόλμη και έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Ωστόσο, μυστήριο επικρατεί σχετικά με τον αριθμό των δραστών καθώς ο άντρας που συνελήφθη, δεν είναι ο άντρας που οδηγούσε το φορτηγό.

Συγκλονιστικές Μαρτυρίες Αυτοπτών Μαρτύρων

Οι μαρτυρίες τωνα υτοπτών μαρτύρων που βρέθηκαν στο σημείο συγκλονίζουν:

«Γύρισα από την άλλη και είδα ένα μεγάλο φορτηγό να κατευθύνεται προς το μέρος μου. Έστριψε απότομα. Δεν έμοιαζε να έχει χάσει τον έλεγχο, επιδίωκε να χτυπήσει ανθρώπους» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Γκλεν Φόραν, Αυστραλός τουρίστας ηλικίας 40 ετών.

1

«Χτύπησε ανθρώπους, ήταν φοβερό. Χτύπησε ένα καροτσάκι, το παρέσυρε», περιέγραψε ο αυτόπτης μάρτυρας.

«Χρειάστηκε πολλή ώρα προκειμένου η αστυνομία να φθάσει στην περιοχή. Υποθέτω ότι από την πλευρά τους ήρθαν σύντομα, όμως έμοιαζε σαν ο χρόνος να είχε σταματήσει».

d

«Βρισκόμασταν δίπλα στο φανάρι στο Ντροτνινγκάταν και τότε ακούσαμε κάποιους να ουρλιάζουν, είδαμε ένα φορτηγό να έρχεται προς το μέρος τους» περιέγραψε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αυτόπτης μάρτυρας που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

2

«Έπειτα προσέκρουσε σε μια κολώνα στο (εμπορικό κέντρο) Ahlens City και το καπό πήρε φωτιά. Όταν τελικά σταμάτησε είδαμε έναν άνδρα να κείτεται κάτω από τα λάστιχα. Ήταν τρομαχτικό», επισήμανε ο άνδρας, ο οποίος παρακολούθησε τα γεγονότα από το όχημά του.

b

«Προκάλεσε τον ίδιο κρότο με μια βόμβα που εκρήγνυται και καπνός άρχισε να αναδύεται από την κεντρική είσοδο» του καταστήματος, ανέφερε στην εφημερίδα Aftonbladet ο 66χρονς Λεάντερ Νόρντλινγκ, αυτόπτης μάρτυρας.

Σοκάρουν τα βίντεο

Το πρώτο βίντεο από την επίθεση στη Στοκχόλμη κατέγραψε με το κινητό του ένα περαστικός. Στο βίντεο φαίνεται η στιγμή που το φορτηγό πέφτει επάνω στο εμπορικό κέντρο και προκαλεί το χάος. Σε ένα δεύτερο βίντεο, ο κόσμος τρέχει πανικόβλητος για να σωθεί. Πίσω τους, λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου μετά, περνά το φορτηγό που σκόρπισε τον τρόμο.

Κλεμμένο το φορτηγό του δράστη

Το φορτηγό με το οποίο ο δράστης έπεσε πάνω στους πεζούς στον εμπορικό δρόμο της Στοκχόλμης είχε κλαπεί, λίγο πριν το περιστατικό, μεταδίδει η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet. Ο πραγματικός οδηγός του φορτηγού εκείνη την ώρα ετοιμαζόταν να κάνει παράδοση σε εστιατόριο της πόλης, όταν εμφανίστηκε ο δράστης που με καλυμμένο το πρόσωπό του πήδηξε στην καμπίνα, έβαλε μπροστά το όχημα και έφυγε.

4

Ο οδηγός προσπάθησε να τον σταματήσει, ωστόσο δεν τα κατάφερε, αφού τον χτύπησε ο δράστης, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Δείτε το live blogging του CNN Greece για την επίθεση στην Στοκχόλμη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και περιορισμοί

Τμήμα της κεντρικής Στοκχόλμης παραμένει αποκλεισμένο και η περιοχή έχει εκκενωθεί, περιλαμβανομένου του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού. Τα δρομολόγια του μετρό ανεστάλησαν έπειτα από εντολή της αστυνομίας. Τα κυβερνητικά γραφεία έκλεισαν.

g
f

Η αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Περιορισμός και στην κυκλοφορία στη γέφυρα που συνδέει τη Σουηδία με τη Δανία.

Συναγερμός και στη Νορβηγία

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά το χτύπημα στη Στοκχόλμη. Έπειτα από την επίθεση στη Στοκχόλμη, η αστυνομία στις μεγάλες πόλεις της Νορβηγίας, καθώς και στο αεροδρόμιο του Όσλο, θα κουβαλούν όπλα μέχρι να πάρουν νεότερη εντολή, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο την αστυνομία

e

Γιατί η Σουηδία έγινε στόχος

Η Σουηδία δεν είχε γίνει στόχος μεγάλης επίθεσης έως σήμερα. Τον Δεκέμβριο του 2010 άνδρας είχε πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κάποια μέτρα από το σημείο της επίθεσης σήμερα σε μια αποτυχημένη επίθεση αυτοκτονίας.

3

Η χώρα, που επιλέγει να τηρεί ουδέτερη στάση στη διεθνή σκακιέρα, δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο εδώ και 200 χρόνια, ωστόσο ο στρατός της συμμετείχε σε ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ σε περιοχές που μαίνονται συρράξεις, όπως το Ιράκ, το Μαλί και το Αφγανιστάν.

Η υπηρεσία ασφαλείας της Σουηδίας Säpo επισήμαινε νωρίτερα φέτος, στην ετήσια έκθεσή της, ότι είναι αδύνατο να πει κανείς με βεβαιότητα πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος η Σουηδία να βρεθεί στο στόχαστρο τρομοκρατικών επιθέσεων όπως άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ωστόσο, εάν αυτό συμβεί, «το πιθανότερο θα το διαπράξει ένας μοναχικός λύκος».

Οι επιθέσεις με φορτηγά που συγκλόνισαν την Ευρώπη

Επιθέσεις με φορτηγά ή οχήματα που πέφτουν πάνω σε πεζούς και τους παρασύρουν συγκλόνισαν την Ευρώπη την προηγούμενη χρονιά. Το 2010 η Αλ Κάιντα προέτρεψε τους υποστηρικτές της να χρησιμοποιούν φορτηγά ως όπλα.

5

Την 22α Μαρτίου 2017 στο Λονδίνο, αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στην γέφυρα του Ουεστμίνστερ, κόβοντας το νήμα της ζωής τουλάχιστον 4 ανθρώπων, προτού σκοτώσει με μαχαίρι έναν αστυνομικό και πέσει κι ο ίδιος νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με φορτηγό στη Νίκαια της Γαλλίας, τον περασμένο Ιούλιο, όταν σκοτώθηκαν 86 άνθρωποι και σε εκείνη στο Βερολίνο τον Δεκέμβριο σε χριστουγεννιάτικη αγορά, όπου σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ