ΚΟΣΜΟΣ

Χίλαρι Κλίντον: Οι Ρώσοι χάκερς και το FBI ευθύνονται για την ήττα μου (pics&vids)

Χίλαρι Κλίντον: Οι Ρώσοι χάκερς και το FBI ευθύνονται για την ήττα μου (pics&vids)
twitter, @camanpour

Έξι μήνες έπειτα από την ήττα της στις αμερικανικές εκλογές, η Χίλαρι Κλίντον αναφέρθηκε για πρώτη φορά στους λόγους για τους οποίους η ίδια πιστεύει ότι έχασε από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη, η Κλίντον υποστήριξε ότι για την ήττα της ευθύνονται Ρώσοι χάκερς και ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ. Όπως είπε, η πορεία της προς τον Λευκό Οίκο ανακόπηκε από την επιστολή του Κόμεϊ της 28ης Οκτωβρίου με την οποία ενημέρωνε το Κογκρέσο ότι το FBI είχε ενεργοποιήσει ξανά την έρευνα για τη χρήση προσωπικού της e-mail και από την δημοσίευση από τον ιστότοπο WikiLeaks των μηνυμάτων του προέδρου της καμπάνιας της, Τζον Ποντέστα, τα οποία φέρεται ότι είχαν υποκλαπεί από Ρώσους χάκερ.

«Εάν οι εκλογές είχαν διεξαχθεί στις 27 Οκτωβρίου, θα ήμουν πρόεδρός σας», είπε σε συνέδριο γυναικών το οποίο συντόνιζε η δημοσιογράφος του CNNi Christiane Amanpour.

2017 05 02T185721Z 1739779017 RC1AEB327E10 RTRMADP 3 POLITICS CLINTON

(Πηγή: REUTERS/Brendan McDermid)

«Δεν ήταν μια τέλεια προεκλογική εκστρατεία, αλλά ήμουν καθ' οδόν για τη νίκη μέχρι τον συνδυασμό της επιστολής του Κόμεϊ και των ρωσικών WikiLeaks», υπογράμμισε η υποψήφια των Δημοκρατικών για την ήττα της από τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε:

«Ο λόγος που πιστεύω πως ηττηθήκαμε ήταν τα γεγονότα που μεσολάβησαν τις τελευταίες 10 μέρες».

Η Κλίντον, που δήλωσε ότι βρίσκεται στην «επίπονη διαδικασία» συγγραφής ενός βιβλίου που ασχολείται εν μέρει με τις εκλογές, είπε επίσης ότι και ο μισογυνισμός έπαιξε ρόλο στην ήττα της. Το να βγει πρώτη γυναίκα πρόεδρος στις ΗΠΑ θα ήταν «πολύ μεγάλο θέμα» σημείωσε.

Παράλληλα, ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για τα λάθη της προεκλογικής της εκστρατείας, αλλά δεν αμφισβήτησε τη στρατηγική της ή το προσωπικό της:

2017 05 02T185757Z 1839962665 RC114BCCAE20 RTRMADP 3 POLITICS CLINTON

Εγώ ήμουν η υποψήφια, εγώ ήμουν το άτομο που αναφερόταν στο ψηφοδέλτιο. Είμαι ιδιαίτερα ενήμερη των προκλήσεων, των προβλημάτων και των ελλείψεων που είχαμε.

(Πηγή: REUTERS/Brendan McDermid)

Διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές υπέρ του Τραμπ, και άσκησε σκληρή κριτική στον νέο Αμερικανό πρόεδρο για μερικές από τις απόψεις του στην εξωτερική πολιτική και για τα υπερβολικά σε αριθμό tweet που στέλνει.

«Επέστρεψα στο να είμαι ενεργός πολίτης - και μέρος της αντίστασης», είπε.

2017 05 02T185909Z 812514146 RC1CA0A12C90 RTRMADP 3 POLITICS CLINTON

(Πηγή: REUTERS/Brendan McDermid)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ