ΚΟΣΜΟΣ

«Αγριεύει» το Brexit – Σοβαρές καταγγελίες από τη Μέι για τους Ευρωπαίους ηγέτες

«Αγριεύει» το Brexit – Σοβαρές καταγγελίες από τη Μέι για τους Ευρωπαίους ηγέτες
REUTERS/Neil Hall

Την βασίλισσα Ελισάβετ επισκέφτηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι για να ζητήσει και επίσημα τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της μετά την επίσκεψη στο Παλάτι εμφανίστηκε άκρως επιθετική απέναντι στην Ευρώπη και τους ηγέτες της δείχνοντας ένα πρώτο σημάδι για το πόσο σκληρές θα είναι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

Σε δηλώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ, μετά την επίσκεψη στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, η Μέι κατηγόρησε πολιτικούς και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι επιδιώκουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, που θα γίνουν σε 36 ημέρες.

Η Μέι ζήτησε επίσημα από τη βασίλισσα να σηματοδοτήσει την διάλυση του βρετανικού Κοινοβουλίου για να ξεκινήσει επίσημα η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ παράλληλα άφησε αιχμές ότι υπάρχουν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες που θέλουν να δουν τις συνομιλίες για το Brexit να αποτυγχάνουν.

640x640 2

Reuters/Victoria Jones/PA Wire (Η Τερέζα Μέι εισέρχεται στο Μπάκιγχαμ)

640x640 copy

REUTERS/Peter Nicholls (Η αποχώρηση της Τερέζα Μέι από την βασιλική οικία)

Σημειώνεται πως είχε ξεσπάσει κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την βρετανίδα πρωθυπουργό, όταν σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), την περασμένη εβδομάδα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως «φεύγει από την Ντάουνινγκ Στριτ 10 φορές πιο προβληματισμένος» απ' όσο ήταν προηγουμένως.

640x640 3

REUTERS/Hannah McKay

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, έχουμε δει πόσο δύσκολες μπορεί να γίνουν αυτές οι συνομιλίες. Η διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας στην Ευρώπη έχει διαστρεβλωθεί στον ευρωπαϊκό τύπο, η διαπραγματευτική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει σκληρύνει και έχουν εκτοξευτεί απειλές ενάντια στην Βρετανία από Ευρωπαίους πολιτικούς και αξιωματούχους», είπε χαρακτηριστικά η Μέι.

640x640 1

REUTERS/Neil Hall

«Όλες αυτές οι πράξεις έχουν γίνει εσκεμμένα, ώστε να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών», συνέχισε η πρωθυπουργός. Εκτός αυτών, επισήμανε πως ενώ η Βρετανία θέλει να φτάσει σε μια συμφωνία με την ΕΕ, ωστόσο δεν φαίνεται οι Βρυξέλλες να επιθυμούν το ίδιο.

Γιούνκερ: Η Μέι είναι "ζόρικη"

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτήρισε «ζόρικη γυναίκα» την Τερέζα Μέι την Τετάρτη, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται να είναι δύσκολες.

640x640 4

REUTERS/Olivier Hoslet

«Παρατήρησα ότι είναι ζόρικη γυναίκα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τον χαρακτηρισμό που απέδωσε η ίδια η Μέι στον εαυτό της λέγοντας ότι θα είναι σκληρή στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. «Σέβομαι βαθύτατα την πρωθυπουργό της Βρετανίας. Μου αρέσει ως άνθρωπος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος κάνει λόγο τις τελευταίες ημέρες για ένταση μεταξύ των δύο πλευρών καθώς πλησιάζει η έναρξη των διαπραγματεύσεων, κάτι που θα γίνει μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, στις 8 Ιουνίου.

Λίγες ώρες πριν παρουσιάσει ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών τις κατευθυντήριες οδηγίες της αποστολής του, ο Βρετανός υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις, που είναι αρμόδιος για το Brexit, είπε ότι στην περίπτωση αποχώρησης του Λονδίνου από αυτές χωρίς την επίτευξη συμφωνίας η Βρετανία δεν θα πληρώσει τίποτα.

640x640 5

REUTERS/Hannah McKay

«Δεν νομίζω ότι ο Ντέιβιντ είχε δίκιο όταν απείλησε ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει (από τις διαπραγματεύσεις). Η εμπειρία μου στην πολιτική λέει ότι πάντοτε εκείνοι που αποχωρούν πρέπει να επιστρέψουν» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σχολίασε ο Γιούνκερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ