ΚΟΣΜΟΣ

Σε ισχύ η συμφωνία για τις ζώνες ασφαλείας στη Συρία-Βίαιες συγκρούσεις στη Δαμασκό

Σε ισχύ η συμφωνία για τις ζώνες ασφαλείας στη Συρία-Βίαιες συγκρούσεις στη Δαμασκό
REUTERS/ RODI SAID

Σε ισχύ θα τεθεί από σήμερα τα μεσάνυχτα η συμφωνία για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών στη Συρία. Την ίδια ώρα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 169 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις βίαιες συγκρούσεις ανατολικά της Δαμασκού την τελευταία εβδομάδα.

Την υπογραφή της συμφωνίας επικρότησαν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές: ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και οι ηγεσίες άλλων χωρών, γεγονός που, όπως υπογράμμισε ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν, συνιστά «ορισμένη εγγύηση για την υλοποίηση της».

Βάσει της συμφωνίας, αποφασίστηκε η δημιουργία τεσσάρων ασφαλών ζωνών με την μεγαλύτερη να περιλαμβάνει την επαρχία Ιντλίμπ, τμήμα της Λαττάκεια, το Χαλέπι και την Χάμα.

Ο Φόμιν, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια ενημέρωσης, αφού επεσήμανε ότι η συμφωνία για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας συντάχθηκε από το ρωσικό υπουργείο Αμύνης με εντολή του προέδρου Πούτιν, είπε πως δίνει την δυνατότητα να γίνει ο διαχωρισμός των δυνάμεων της ένοπλης αντιπολίτευσης από τους τρομοκράτες του "Ισλαμικού Κράτους' και της "Τζαμπχάτ Αλ Νούσρα", ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εφαρμογή της θα συμβάλλει στον τερματισμό των εχθροπραξιών και στον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στην Συρία.

Επιπλέον, ο Φόμιν εξήρε την στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι συνέβαλε στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Συρία. Παράλληλα επεσήμανε την "εποικοδομητική" στάση της Τουρκίας και του Ιράν, που υποστήριξαν όπως είπε, την πρόταση για την ενίσχυση της διαδικασίας που θα συμβάλλει στον τερματισμό των εχθροπραξιών, διαδραματίζοντας έτσι σημαντικό ρόλο στην ταχεία προετοιμασία της συμφωνίας και την υπογραφή της".

syria 3

Πηγή: Reuters

Ο Ρώσος υφυπουργός, ανέφερε ότι την υπογραφή της συμφωνίας υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, εξαίροντας παράλληλα τις προσπάθειες που κατέβαλλε ο ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ του ΟΗΕ Στέφαν ντε Μιστούρα, "ο οποίος έφθασε στην Αστανά με ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για να συνδράμει στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων".

Ο διοικητής της Κεντρικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Σεργκέι Ρουτσκόι, από την πλευρά του, δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική αεροπορία, στο πλαίσιο της συμφωνίας, από 1ης Μαΐου σταμάτησε τις πτήσεις στις ασφαλείς ζώνες της Συρίας. Ωστόσο, τόνισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στην περιοχή Καμπούν (η οποία ελέγχεται πλήρως από τους μαχητές της "Τζαμπχζάτ Αλ Νούσρα") από την οποία οι μαχητές του βάλλουν κατά της ρωσικής πρεσβείας στην Δαμασκό και κατά της συριακής πρωτεύουσας. Τέλος υπογράμμισε ότι η συμφωνία για την δημιουργία ασφαλών ζωνών προσφέρει την δυνατότητα να δημιουργηθούν στην συνέχεια και άλλες ασφαλείς ζώνες.

Βίαιες συγκρούσεις στη Δαμασκό

Την ίδια ώρα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 169 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις βίαιες συγκρούσεις που μαίνονταν μεταξύ ανταρτών και τζιχαντιστών στα ανατολικά της Δαμασκού την τελευταία εβδομάδα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η σύγκρουση αυτή έχει πλέον κοπάσει.

Οι μάχες ξεκίνησαν στις 28 Απριλίου: από τη μία πλευρά βρίσκονταν οι ισλαμιστές αντάρτες της Τζάις αλ Ισλάμ και από την άλλη οι τζιχαντιστές του Μετώπου Φάταχ αλ Σαμ (το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) που έχουν συμμαχήσει με τους ισλαμιστές αντάρτες της Φαΐλακ αλ Ραχμάν.

Οι μάχες σταμάτησαν σήμερα, αλλά οι εμπόλεμοι παραμένουν "σε κατάσταση επιφυλακής", υπογράμμισε το Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, μέσα σε μία εβδομάδα σκοτώθηκαν 156 ένοπλοι (οι 67 ήταν μέλη της Τζάις αλ Ισλάμ) και 13 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά.

syria 4

Πηγή: Reuters

Πριν από έναν χρόνο, οι μάχες μεταξύ των δύο οργανώσεων στον τομέα αυτόν της ανατολικής Δαμασκού στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 500 ανθρώπους. Η περιοχή θεωρείται προπύργιο των ανταρτών και βομβαρδίζεται συχνά από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

Η Τζάις αλ Ισλάμ, μια πανίσχυρη σαλαφιστική οργάνωση που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, επιβεβαίωσε ότι οι μάχες έχουν διακοπεί και υποστήριξε ότι "πέτυχε τους περισσότερους από τους στόχους της" εναντίον του Μετώπου Φάταχ αλ Σαμ.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν είπε ότι τα πράγματα επανήλθαν στην προτεραία κατάσταση αφού η κάθε πλευρά ανέκτησε τα εδάφη που είχε χάσει στη μάχη. Πρόσθεσε όμως ότι το Μέτωπο Φάταχ αλ Σαμ αποδυναμώθηκε και χρειάστηκε να βασιστεί για βοήθεια στους ισλαμιστές της Φαΐλακ αλ Ραχμάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ