ΚΟΣΜΟΣ

Νέο πλήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας ο εξοπλισμός των Κούρδων, λέει ο Ερντογάν

Νέο πλήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας ο εξοπλισμός των Κούρδων, λέει ο Ερντογάν
REUTERS/Alexander Zemlianichenko/Pool

Η κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να εξοπλίσει το YPG, τους Κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας, δεν συμβαδίζει με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, προειδοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως τα ζητήματα που έχουν προκύψει στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον θα τεθούν επί τάπητος και θα λυθούν κατά την επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Πέραν του εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας, ο Τούρκος πρόεδρος θα επιδιώξει, κατά δήλωσή του, στην επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, να «δοθεί ένα τέλος» στο ζήτημα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ κληρικού, τον οποίο η Άγκυρα «φωτογραφίζει» ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Ο Ερντογάν πρόκειται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μια επίσκεψη, που σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο θα σημάνει ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών συμμάχων στο ΝΑΤΟ έχουν πληγεί εξαιτίας των διαφορών τους στη συριακή κρίση. Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει σχέδιο για τον εξοπλισμό της YPG στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας, η οποία θεωρεί τους κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας επέκταση του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ διέρχονται ακόμη μια "μεταβατική περίοδο" και ότι αποφάσεις όπως εκείνη για τον εξοπλισμό της YPG ανήκουν ουσιαστικά στην προηγούμενη κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ