ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πάπας Φραγκίσκος αγιοποίησε τα παιδιά της Φάτιμα που είδαν όραμα την Παναγία

Ο Πάπας Φραγκίσκος αγιοποίησε τα παιδιά της Φάτιμα που είδαν όραμα την Παναγία
REUTERS/Paulo Novais/Pool

Στις τάξεις των Αγίων της Καθολικής Εκκλησίας περιλαμβάνονται από το Σάββατο δύο παιδιά-βοσκοί, που πιστεύεται ότι είδαν όραμα την Παναγία πριν από εκατό χρόνια, σε μια πορτογαλική πόλη, που σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τόπους προσκυνήματος της χώρας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος προχώρησε στην αγιοποίησή τους, σε μια ειδική τελετή στην πόλη Φάτιμα της Πορτογαλίας, παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα μόλις άκουσαν τον Ποντίφικα να ανακοινώνει ότι οι Φρανσίσκο και Γιασίντα Μάρτο είναι πλέον οι νεότεροι Άγιοι της Καθολικής Εκκλησίας.

Τα δύο παιδιά, πέθαναν σε ηλικία 10 και εννέα ετών, μέσα σε διάστημα μόλις τριών ετών από το όραμά τους, το οποίο είδαν το 1917 και πλέον είναι οι νεότεροι άνθρωποι που αγιοποιήθηκαν από την Καθολική Εκκλησία, χωρίς να έχουν μαρτυρήσει.

2017 05 13T110439Z 505071622 UP1ED5D0URQUN RTRMADP 3 POPE PORTUGAL FATIMA


Πηγή: Osservatore Romano/Handout via REUTERS

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πιστοί από πολλά μέρη του κόσμου συγκεντρώθηκαν στην Φατίμα, προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά, ανεμίζοντας τις σημαίες των χωρών τους, την ανακήρυξη των δύο παιδιών σε Αγίους από τον επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.

Μία από αυτούς, η 57χρονη Μαρί Σαντάλ, που διένυσε απόσταση μεγαλύτερη από 9.000 χιλιόμετρα, από την πατρίδα της, ένα νησί στον Ινδικό Ωκεανό, για να παρακολουθήσει από κοντά την τελετή, αλλά και να δει τον Πάπα Φραγκίσκο.

«Είμαι πολύ συγκινημένη γιατί αυτός ο Πάπας είναι πραγματικά ελεήμων και κοντά στους ανθρώπους. Πιστεύω θα μας φέρει πολλά καλά πράγματα», είπε.

2017 05 13T121800Z 1501410024 UP1ED5D0Y5ZW9 RTRMADP 3 POPE PORTUGAL FATIMA


Πηγή: REUTERS/Paulo Novais/Pool

Παρουσία του πλήθους, ο Ποντίφικας προσευχήθηκε στην Παναγία να προστατεύει τους πιο ευάλωτους ανθρώπους της κοινωνίας «ειδικά τους ασθενείς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους φυλακισμένους και τους άνεργους, τους φτωχούς και τους εγκαταλελειμμένους».

«Όποτε κοιτάμε την Παναγία, ενισχύουμε την πίστη μας στην επαναστατική φύση της αγάπης και της τρυφερότητας», έγραψε λίγο αργότερα στο Twitter του ο Πάπας Φραγκίσκος, από την Φατίμα.

Φόντο της προσευχής του Πάπα, η εκκλησία της Παναγίας της Φάτιμα, στην πρόσοψη της οποίας είχαν αναρτηθεί δύο τεράστιες ταπετσαρίες με τις φωτογραφίες των δύο παιδιών που αγιοποιήθηκαν. Μάλιστα ο Πάπας επισκέφθηκε και τους τάφους των δύο παιδιών στην πόλη.

2017 05 13T105634Z 664161268 UP1ED5D0UE8UF RTRMADP 3 POPE PORTUGAL FATIMA


Πηγή: Osservatore Romano/Handout via REUTERS

Όπως αναφέρει το reuters, ήταν 13 Μαΐου του 1917 όταν τα δύο παιδιά-βοσκοί ισχυρίστηκαν για πρώτη φορά ότι είδαν την Παναγία. Η Εκκλησία πιστεύει πως η Παναγία έδωσε στα τρία παιδιά, Φρανσίσκο και Γιασίντα Μάρτο και την μεγαλύτερη εξαδέλφη τους Λουσία ντος Σάντος, τρία μηνύματα, που αποκαλούνται «τα μυστικά της Φάτιμα».

Τα δύο πρώτα μυστικά αποκαλύφθηκαν σύντομα και θεωρήθηκαν ως προειδοποίηση για το ξέσπασμα του Β Παγκοσμίου Πολέμου, τονίζοντας την ανάγκη για γενικότερη «στροφή» των ανθρώπων προς τον Θεό και την προσευχή.

Το τρίτο μυστικό εξακολουθεί να «βασανίζει» τους πιστούς, ενώ έχει αποτελέσει έμπνευση για τη συγγραφή βιβλίων, καθώς εκτιμάται πως προβλέπει το τέλος του κόσμου. Το Βατικανό υποστήριξε το 2000 ότι το τρίτο μυστικό ήταν μια πρόβλεψη της απόπειρας δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου στις 13 Μαΐου 1981, ακριβώς 64 χρόνια μετά το όραμα των παιδιών.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος πίστευε πως η Παναγία είχε αλλάξει την τροχιά μιας από τις σφαίρες που τον χτύπησαν, αποφεύγοντας τα ζωτικά του όργανα. Μάλιστα δώρισε την σφαίρα στην Εκκλησία και πλέον κοσμεί το στέμμα στο άγαλμα της Παναγίας.

Λίγα χρόνια μετά το όραμά τους, τα δύο αδέλφια πέθαναν, ενώ η ξαδέλφη τους, Λουσία, έγινε καλόγρια και πέθανε το 2005 σε ηλικία 97 ετών και μάλιστα είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις και για την δική της αγιοποίηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ