Τραμπ - Ερντογάν: Το Κουρδικό συνεχίζει να τους διχάζει
Πηγή: REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Συνάντηση διήρκησε 25 λεπτά και ακολούθησε δεκάλεπτο δηλώσεων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε με στρατιωτικό άγημα στον Τούρκο Πρόεδρο και επανέλαβε την απόλυτη στήριξή του στη μάχη της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας ενώ έπλεξε το εγκώμιο του Τούρκου Προέδρου.

Ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν εμφανώς δυσαρεστημένος για τη στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο ζήτημα του εξοπλισμού των Κούρδων της Συρία σημειώνοντας ότι παραβιάζει τις συμφωνίες στην περιοχή και «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». Επανέλαβε, πάντως, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην περιοχή. «Εύχομαι και ελπίζω» σε μελλοντική αλληλοκατανόηση και συνεργασία, σημείωσε.

2017 05 16T165345Z 2014106237 HP1ED5G1AXKBB RTRMADP 3 USA TURKEY

πηγή: REUTERS/ JOSHUA ROBERTS

Στη δήλωσή του ο Ντόναλντ Τράμπ είπε:

Είναι μεγάλη μου χαρά να καλωσορίσω τον Πρόεδρο Ερντογάν για την πρώτη του επίσκεψη στον Λευκό Οίκο εδώ και χρόνια. Ο αμερικανικός και ο τουρκικός λαός είμαστε φίλοι και σύμμαχοι για πολλές δεκαετίες. Η Τουρκία ήταν ένας πυλώνας στον Ψυχρό Πόλεμο κατά του κομμουνισμού. Ήταν ένας προμαχώνας κατά της σοβιετικής επέκτασης. Και το τουρκικό θάρρος στον πόλεμο είναι θρυλικό. Αυτό είναι αλήθεια. Τούρκοι στρατιώτες πολέμησαν γενναία μαζί με Αμερικανούς στρατιώτες στον Κορεατικό πόλεμο και δεν έχουμε ξεχάσει τι έκαναν. Με κάποιους τρόπους, όταν εξετάσαμε τη μεγάλη τους ανδρεία στον πόλεμο της Κορέας, ήταν κάτι που οι στρατιώτες μας και οι μεγάλοι στρατηγοί μας θυμούνται ακόμα. Ο Ανώτατος Διοικητής, στρατηγός Douglas MacArthur, ξεχώρισε και επαίνεσε την υποδειγματική αντοχή του Τούρκου στρατιώτη – ήταν από τους μεγάλους στρατιώτες του κόσμου. 

2017 05 16T172400Z 1246724654 HP1ED5G1CBZBZ RTRMADP 3 USA TURKEY

πηγή: REUTERS/ KEVIN LAMARQUE

Σήμερα αντιμετωπίζουμε έναν νέο εχθρό στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και προσπαθούμε και πάλι να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτήν την απειλή. Ο Τουρκικός λαός αντιμετώπισε φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια και ακόμη και πρόσφατα. Προσφέρουμε τη συμπόνια μας στα θύματα και προσφέρουμε την υποστήριξή μας στο τουρκικό έθνος. Υποστηρίζουμε την Τουρκία στον πρώτο αγώνα κατά της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών ομάδων όπως το ISIS και το ΡΚΚ και φροντίζουμε να μην έχουν κανένα ασφαλές μέρος – οι τρομοκρατικές ομάδες. Εκτιμούμε επίσης την ηγεσία της Τουρκίας στην αναζήτηση ενός τερματισμού του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος πλήττει τη συνείδηση ολόκληρου του κόσμου και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων σήμερα και θα δείτε ακριβώς τι μιλάμε. Υποστηρίζουμε επίσης κάθε προσπάθεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της βίας στη Συρία και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ειρηνική επίλυση.

2017 05 16T172810Z 310111365 HP1ED5G1CIXC3 RTRMADP 3 USA TURKEY

πηγή:REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Ο Πρόεδρος Ερντογάν και εγώ συζητάμε επίσης για την ανάγκη αναζωογόνησης των εμπορικών και εμπορικών δεσμών μας. Αυτές είναι περιοχές όπου μπορούμε να οικοδομήσουμε τη σχέση μας που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες μας. Στρατιωτικός εξοπλισμός που διατάχθηκε από την Τουρκία και τον πρόεδρο, σιγουρευτήκαμε ότι φτάνει γρήγορα εκεί. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν για την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, την αντιμετώπιση των κοινών απειλών και την προσπάθεια για ένα μέλλον αξιοπρέπειας και ασφάλειας για όλους τους ανθρώπους μας. Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε τη χώρα μας και ήρθατε σήμερα στο Λευκό Οίκο. Είναι μεγάλη τιμή να σας έχουμε μαζί μας. 

2017 05 16T173922Z 1670191279 HP1ED5G1D1LCB RTRMADP 3 USA TURKEY

πηγή: REUTERS/ JOSHUA ROBERTS

 

2017 05 16T171238Z 366535383 HP1ED5G1BT1BR RTRMADP 3 USA TURKEY

πηγή: REUTERS/ KEVIN LAMARQUE

Διαβάστε επίσης