ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ υποδέχεται τον Τραμπ με οικονομικές παραχωρήσεις για Παλαιστίνιους

Το Ισραήλ υποδέχεται τον Τραμπ με οικονομικές παραχωρήσεις για Παλαιστίνιους
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Jonathan Ernst

Στο Ισραήλ θα μεταβεί σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ της επίσκεψής του στο Ισραήλ προηγήθηκε η έγκριση οικονομικών παραχωρήσεων για τους Παλαιστινίους, τις οποίες είχε ζητήσει ο αμερικανός πρόεδρος ώστε να επιτύχει την επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών που έχουν «παγώσει» από το 2014.

Αύριο, Τρίτη, ο Τραμπ θα παραστεί για σύντομο διάστημα στη Δυτική Όχθη για να συναντήσει τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Αργότερα θα μιλήσει στην Ιερουσαλήμ προτού κατευθυνθεί στη Ρώμη και μετά στις Βρυξέλλες.

Εκτός από τις παραχωρήσεις, το υπουργικό συμβούλιο ασφάλειας - μια ομάδα των ανώτατων υπουργών της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου - ψήφισε να ιδρύσει μία επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη νομιμοποίηση των προκεχωρημένων φυλακίων που έχουν κτιστεί χωρίς επίσημη έγκριση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Το υπουργικό συμβούλιο ασφάλειας έχει εγκρίνει οικονομικά μέτρα που θα διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών στην Παλαιστινιακή Αρχή αφότου (ο Τραμπ), ο οποίος έρχεται, ζήτησε να δει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», είπε σε δήλωσή του το συμβούλιο.

2017 05 21T174938Z 501582519 RC15AA1FFAB0 RTRMADP 3 USA TRUMP ISRAEL PALESTINIANS FINAL PREPS

(Προετοιμασίες για την συνάντηση Τραμπ-Αμπας/REUTERS/Mussa Qawasma)

«Αυτές είναι παραχωρήσεις πριν την άφιξη του Τραμπ οι οποίες δεν βλάπτουν τα συμφέροντα του Ισραήλ», είπε διπλωματική πηγή του Ισραήλ.

Το περιεχόμενο των παραχωρήσεων

Οι παραχωρήσεις περιλαμβάνουν την οικοδόμηση δύο βιομηχανικών ζωνών στη Τζαλάμε στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης και την Ταρκουμίγιε στα νότια, ενώ διατηρούν τη συνοριακή δίοδο της Γέφυρας Άλενμπι, που συνδέει τη Δυτική Όχθη και την Ιορδανία, ανοικτή επί 24ωρης βάσης.

Το συμβούλιο είπε επίσης ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στην παλαιστινιακή οικοδομική δραστηριότητας σε περιοχές που ελέγχει και σημεία που προσάπτονται σε παλαιστινιακές αστικές ζώνες.

Μεταξύ των κύριων διαφορών που έχουν οι Ισραηλινοί με τους Παλαιστινίους είναι η επιμονή του Νετανιάχου οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως εθνικό κράτος των Εβραίων και η αίτηση των Παλαιστινίων να σταματήσουν οι ισραηλινές εποικίσεις στη Δυτική Όχθη.

2017 05 21T082737Z 1246305460 RC1A0B495580 RTRMADP 3 USA TRUMP ISRAEL PALESTINIANS FINAL PREPS

(Προετοιμασίες στο Ισραήλ για την έλευση Τραμπ/REUTERS/Amir Cohen)

Η επιτροπή που θα εξετάσει τη νομιμοποίηση των ισραηλινών φυλακίων θα εργαστεί για τρία χρόνια, η ακριβής της ευθύνη όμως δεν έχει προσδιοριστεί, γράφει στην ανακοίνωσή του το συμβούλιο. Τις πρόσφατες δεκαετίες, οι έποικοι έχουν χτίσει δεκάδες φυλάκια στις κορυφές λόφων χωρίς επίσημη κυβερνητική άδεια.

Οι περισσότερες χώρες θεωρούν όλους τους ισραηλινούς εποικισμούς, ακόμα και αυτούς που ακολούθησαν επίσημη έγκριση, ως παράνομους. Το Ισραήλ διαφωνεί, και κάνει αναφορά σε ιστορικούς και πολιτικούς δεσμούς με τα εδάφη - πράγμα το οποίο υποστηρίζουν και οι Παλαιστίνιοι - καθώς και σε θέματα ασφάλειας.

2017 05 21T105714Z 477184009 RC1D04009000 RTRMADP 3 USA TRUMP ISRAEL PALESTINIANS FINAL PREPS

(Πρόβες για την έλευση Τραμπ/REUTERS/Amir Cohen)

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να ιδρύσουν το δικό τους κράτος στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, από την οποία αποσύρθηκαν οι ισραηλινές δυνάμεις και οι έποικοι το 2005, με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του.

Ο Τραμπ ξεκίνησε το πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό, από την ανάληψη των καθηκόντων του, με μια επίσκεψη το Σάββατο στη Σαουδική Αραβία. Η περιοδεία του έχει παρουσιαστεί ως ευκαιρία να επισκεφθεί χώρους που θεωρούνται ιεροί από τις τρεις κύριες θρησκείες του κόσμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ