ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Δεκάδες αγνοούμενοι μετά από κατολισθήσεις λόγω κακοκαιρίας

Κίνα: Δεκάδες αγνοούμενοι μετά από κατολισθήσεις λόγω κακοκαιρίας
REUTERS/Stringer

Σφοδρές καταιγίδες έχουν πλήξει το τελευταίο 48ωρο επαρχίες της Κίνας με αποτέλεσμα δύο παιδιά, ηλικίας 7 και 5 ετών να χάσουν τη ζωή τους όταν το σπίτι τους κατέρρευσε στην περιοχή Γιονγκσάν και πάνω από 140 ακόμη άτομα να αγνοούνται από κατολισθήσεις που καταπλάκωσαν 62 σπίτια στην επαρχία Σετσουάν.

Όπως έκανε γνωστό νωρίτερα η τοπική κυβέρνηση, τα σπίτια καταπλακώθηκαν εξαιτίας της κατολίσθησης που προκλήθηκε από την κατάρρευση ενός τμήματος του βουνού.

Η λάσπη και οι βράχοι από την κατολίσθηση μπλόκαραν την κοίτη ενός ποταμού σε μήκος δύο χιλιομέτρων, σύμφωνα με την ίδια πηγή που επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο. Οι αρχές εφαρμόζουν σχέδιο για την αντιμετώπιση κατάστασης έκτακτης ανάγκης και αυτή τη στιγμή προσπαθούν να υπολογίσουν την έκταση της καταστροφής, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

640x640 7


China Daily via REUTERS

Το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε απ' ευθείας εικόνες αστυνομικών και κατοίκων που φορούν αδιάβροχα και στέκονται πάνω σε τεράστιους γκρι βράχους, ενώ δίπλα τους πορτοκαλί εκσκαφείς επιχειρούν να καθαρίσουν τα μπάζα.

«Είναι πολλές δεκάδες τόνοι βράχων», δήλωσε ο Τσεν Τιεμπό, αστυνομικός στην περιοχή, στο πρακτορείο. Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως οι βροχές των τελευταίων ημερών προκάλεσαν την κατάρρευση ενός τμήματος του βουνού. «Είμαστε εδώ σε σεισμική ζώνη, δεν υπάρχει πολλή βλάστηση», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι τα δένδρα συμβάλλουν στην απορρόφηση του νερού της βροχής και εμποδίζουν τις κατολισθήσεις.

640x640 9

REUTERS/Stringer

Ένα ζευγάρι και το ηλικίας ενός μήνα μωρό του ανασύρθηκαν από τη λάσπη και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ανέφεραν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης οι τοπικές αρχές της γειτονικής πόλης Μαοσιάν. Ένας άλλος επιζών έχει εντοπισθεί, «όμως οι ζωτικές ενδείξεις του είναι ασθενικές», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Ουάνγκ Γιονγκμπό, τοπικός αξιωματούχος των επιχειρήσεων διάσωσης. «Είναι η μεγαλύτερη κατολίσθηση που έχει σημειωθεί εδώ μετά τον σεισμό του Ουεντσουάν», σημείωσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινσένγκ ζήτησε «να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιοριστεί ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών» και διέταξε την διεξαγωγή επιχειρήσεων διάσωσης μεγάλης κλίμακας, προκειμένου να εντοπιστούν άμεσα οι αγνοούμενοι.

640x640 8

REUTERS/Stringer

Σημειώνεται πως οι κατολισθήσεις είναι συχνές στις αγροτικές και ορεινές περιοχές της Κίνας, ιδιαίτερα στη διάρκεια δυνατών βροχών.

«Κίτρινος συναγερμός»

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας με τη σειρά της ανανέωσε την κατάσταση “κίτρινου συναγερμού” αναφορικά με την επικράτηση ισχυρών καταιγίδων για σήμερα Σάββατο, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν για ακόμη δύο 24ωρα.

Ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται και αύριο Κυριακή, σε τμήματα των επαρχιών Σιτσουάν, Χουνάν, Χουμπέι, Ανχουέι, Γιουνάν, Τσετσιάνγκ και Τσιανγκσί, σύμφωνα με την ίδια μετεωρολογική πρόβλεψη.

640x640 10

REUTERS/Stringer

Το ύψος βροχής αναμένεται σε ορισμένες από τις περιοχές αυτές να φτάσει τα 200 χιλιοστά βροχής, ενώ οι αρχές έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να μειώσουν τις εξωτερικές δραστηριότητές τους και να λάβουν μέτρα προστασίας κατά των ισχυρών ανέμων, των πλημμυρών, αλλά κι ενδεχόμενων γεωλογικών καταστροφών.

Σημειώνεται πως η Κίνα εφαρμόζει σύστημα συναγερμού με τέσσερα επίπεδα επικινδυνότητας για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Το “κόκκινο” είναι το πιο επικίνδυνο, ενώ ακολουθείται από το “πορτοκαλί,” το “κίτρινο”και “μπλε.”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ