ΚΟΣΜΟΣ

Τι είναι το hobbyhorsing που έχει ξετρελάνει τους Φινλανδούς (pics&vid)

Τι είναι το hobbyhorsing που έχει ξετρελάνει τους Φινλανδούς (pics&vid)
CNN International

Μια καινούρια «τρέλα» έχει συνεπάρει τους Φινλανδούς: Το hobbyhorsing. Τι είναι αυτό; Οι συμμετέχοντες κάνουν ότι ιππεύουν άλογα και εκτελούν ιππικές κινήσεις, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που καβαλάνε δεν είναι άλλο από κοντάρια που έχουν ένα λούτρινο κεφάλι αλόγου.

Η ιππασία είναι αγαπημένη δραστηριότητα των Φινλανδών. Για όσους, όμως, δεν έχουν τον χρόνο ή τα μέσα να ξεκινήσουν ιππασία, το hobbyhorsing είναι μία διασκεδαστική όσο και πρωτότυπη εναλλακτική.

Η εν λόγω ενασχόληση έχει τέτοια απήχηση, που 5.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι πήραν μέρος στην πρόσφατη διοργάνωση hobbyhorsing που έγινε στο Ελσίνκι.

Το συγκεκριμένο χόμπι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των νεαρών κοριτσιών ενώ μετά το ντοκιμαντέρ «Hobbyhorse Revolution» της Selma Vilhunen το 2017 η δημοφιλία του εκτοξεύτηκε. Σύμφωνα με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Ομοσπονδίας, οι συμμετέχοντες σε κανονική βάση αγγίζουν τις 10.000.

Τι κάνουν στον διαγωνισμό; Τρέχουν, πηδάνε εμπόδια και το διασκεδάζουν, ωστόσο, όπως λένε πολλοί αυτό που τους συναρπάζει περισσότερο είναι η αίσθηση της κοινότητας.

Οι περισσότεροι φτιάχνουν τα «άλογα» μόνοι τους, στη φαντασία τους ζωντανεύουν, καθώς τους δίνουν ονόματα, τους προσδίδουν χαρακτηριστικά και μιλάνε για αυτά με άλλα μέλη της κοινότητας.

hobbyhorse

Πηγή: CNNi

«Ίππευα άλογα επί δέκα χρόνια και είχα ένα που αγαπούσα πολύ. Την έλεγαν Φιόνα, πέθανε πριν από μερικά χρόνια και έκτοτε δεν έχω ξαναπάει σε πραγματικό στάβλο. Τα hobbyhorses βρίσκονται ακόμα στη ζωή μου και τα αγαπώ», λέει η Έλσα.

Θυμάται την πρώτη φορά που ήρθε σε επαφή με την εν λόγω ασχολία, το 2002, με μια απομίμηση αλόγου που είχε φτιάξει η μαμά της, τονίζοντας ότι αισθάνθηκε απολύτως ελεύθερη και το λάτρεψε. Έτσι ανακάλυψε την κοινότητα.

hobbyhorse 2

Πηγή: CNNi

hobbyhorse 8

Πηγή: CNNi

Η σταρ του «αθλήματος» Alisa Aarniomaki εξηγεί ότι αυτό προσφέρει στα κορίτσια μια απόδραση από τα αγόρια, τα οποία προσπαθούν να κυριαρχήσουν στον χώρο των σπορ. Ωστόσο για τους μικρότερους φαν, είναι ένα καινούριο παιχνίδι.

«Μπορείς να το κάνεις είτε μόνος σου, είτε με φίλους. Μπορείς να φανταστείς διαφορετικούς ρόλους για τα άλογά σου», λέει η 10χρονη Janni Salo στο CNNi, η οποία παίρνει τα «άλογά» της στο σχολείο κάθε μέρα για να παίζει με τις φίλες της.

«Είναι σαν να βρίσκεσαι με πραγματικά άλογα. Μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, να μάθεις να ιππεύεις στ’ αλήθεια και να βελτιωθείς. Τα καλύτερα είναι τα πηδήματα», συμπληρώνει.

hobbyhorse 3

Πηγή: CNNi

Η Φιλανδική Ομοσπονδία Ιππασίας στηρίζει την όλο και αυξανόμενη δημοφιλία του hobbyhorsing, θεωρώντας ότι είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να έρθει κάποιος σε επαφή με τον κόσμο των ζώων.

Ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ συμφωνεί. «Είναι ένα υπέροχο νέο άθλημα. Κρατά τα παιδιά σε κίνηση. Μια ώρα άσκησης σου δίνει δύο ώρες ενέργειας», λέει στο CNNi.

Hobbyhorsing: Inside the world of Finland's equestrian craze

By Matias Grez, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ