ΚΟΣΜΟΣ

Παρουσία του γγ των Ηνωμένων Εθνών η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα

Παρουσία του γγ των Ηνωμένων Εθνών η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα
Twitter/@PapadopoulosVic

Ως η πιο αποφασιστική ημέρα της Διάσκεψης για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντάνα, προδιαγράφεται η σημερινή με την παρουσία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, να κρίνεται καθοριστικής σημασίας για τη μεταστροφή του δυσμενούς κλίματος που προέκυψε χθες Πέμπτη. 

Ειδικότερα, η ατμόσφαιρα επιβαρύνθηκε μετά τις σκληρές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανέφερε κατηγορηματικά ότι αυτή είναι η τελευταία Διάσκεψη για το Κυπριακό και ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να συναινέσει σε άρση των εγγυήσεων και στην πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Την ίδια στάση επέδειξε η Τουρκία, στη συνέχεια, στο τραπέζι των συνομιλιών με την εμμονή της στο καθεστώς των 4 ελευθεριών, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας, όπου δεν επιτεύχθηκε καμία πρόοδος, η Τουρκία έθεσε μετ' επιτάσεως την απαίτησή της για παραχώρηση από την κυπριακή πλευρά του καθεστώτος των 4 ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες συνδέοντάς την ευθέως με την πρόοδο στα κεφάλαια εγγυήσεων και ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στήριξε απόλυτα την κυπριακή θέση, επισημαίνοντας τα ανεδαφικά στοιχεία της τουρκικής απαίτησης, ενώ τόνισε στην παρέμβασή του ότι όλοι οφείλουν να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα και να βοηθήσουν στη λύση, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν γίνουν ανεκτές εκβιαστικές τακτικές.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Διάσκεψη -στην οποία η Ελλάδα προσήλθε για να συζητήσει τα θέματα των εγγυήσεων και ασφάλειας που την αφορούν - είναι «ανοικτού τέλους» (open ended) και δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «η τελευταία Διάσκεψη». Εξερχόμενος δε από τον συνεδριακό χώρο, ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Συνεχίζουμε και ενοχλούμε, γιατί ο Αναστασιάδης κι εγώ στεκόμαστε σταθεροί σε αρχές».

Ο ρόλος του ΓΓ του ΟΗΕ

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, την πρωτοβουλία για την επίλυση του αδιεξόδου θα αναλάβει ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος έφτασε στο Κραν Μοντανά. Με τη συμμετοχή του Γκουτέρες ξεκινούν από το πρωί της Παρασκευής οι εργασίες της Διάσκεψης στις 10:30, αφού προηγηθούν δύο χωριστές συναντήσεις του ειδικού συμβούλου του γγ, Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Το μεσημέρι, ο γγ του ΟΗΕ θα παραθέσει γεύμα στους δύο ηγέτες, ενώ παράλληλα αναμένεται να διεξαχθεί γεύμα μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και του Τούρκου ομολόγου του Μ. Τσαβούσογλου.

Στις 15:30 αναμένεται να γίνει χωριστή διμερής συνάντηση του κ. Γκουτέρες με τον Νίκο Κοτζιά, ενώ το βράδυ ο γενικός γραμματέας θα παραθέσει δείπνο στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών όλων των πλευρών.

Στο Κραν Μοντανά, επίσης, θα βρίσκεται σήμερα και ο 'Αλαν Ντάνκαν, ο Βρετανός υφυπουργός για ευρωπαϊκά θέματα της τρίτης εγγυήτριας δύναμης της Μ. Βρετανίας, η οποία προσπαθεί διαδραματίσει γεφυρωτικό ρόλο.

Γιούνκερ: Τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου

«Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου και θα κάνω ό,τι μπορώ για να συμβάλω και να υποστηρίξω αυτή τη διαδικασία» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το Ταλίν, όπου βρίσκεται για την επίσημη έναρξη της εσθονικής Προεδρίας.

Ερωτηθείς σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας, Γιούρι Ράτας, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σημαντική «πρόοδος» στις εν λόγω συνομιλίες, παρ' όλο που, όπως είπε, ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων σε αυτό το πλαίσιο «δεν ήταν πολλά υποσχόμενος».

2017 06 30T084241Z 1369519059 RC125B6F3CB0 RTRMADP 3 EU ESTONIA

(Πηγή:REUTERS/Ints Kalnins)

«Είμαι πάντα διατεθειμένος να πάρω ο ίδιος το αεροπλάνο όταν πρόκειται να βοηθήσω την Ελλάδα ή την Κύπρο. Αλλά αυτήν τη φορά έπρεπε να είμαι εδώ στο Ταλίν, γι' αυτό δεν πήγα ο ίδιος» σημείωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ράτας ανέφερε ότι σχετικά με το Κυπριακό συνάντησε ο ίδιος διμερώς με τις εμπλεκόμενες πλευρές και γνωρίζει «ως Εσθονός» πόσο «περίπλοκο» είναι αυτό το ζήτημα. «Η Κύπρος είναι ένα δυνατό μέλος της ΕΕ και είναι ευθύνη μας να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Ως πρόεδρος του Συμβουλίου θα εγείρω το ζήτημα της Τουρκίας και εκτός ΕΕ» ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ