ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Προς περιορισμό του προγράμματος κατάργησης βίζας για ευρωπαϊκές χώρες;

ΗΠΑ: Προς περιορισμό του προγράμματος κατάργησης βίζας για ευρωπαϊκές χώρες;
Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Νταιάν Φέινστεϊν επιδεικνύει το διαβατήριό του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την ανάγκη κλεισίματος κενών ασφαλείας στο πρόγραμμα κατάργησης βίζας. Tom Williams/CQ Roll Call

Αυξανόμενη υποστήριξη λαμβάνει στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ η διακομματική πρόταση για περιορισμό του προγράμματος κατάργησης εκδόσης βίζας που βρίσκεται σε ισχύ για συγκεκριμένο αριθμό χωρών, υπό το φως των ζητημάτων ασφαλείας που εξετάζονται εξονυχιστικά μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Στο πρόγραμμα έχει ενταχθεί πρόσφατα και η Ελλάδα -μέλος ενός γκρουπ μόλις 38 χωρών κυρίως από την Ευρώπη- και προβλέπει ότι καταργείται η υποχρέωση βίζας εισόδου και απλοποιείται πολύ η σχετική διαδικασία για πολίτες των χωρών αυτών που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ για περίοδο έως τριών μηνών.

Επί της ουσίας, οι κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων μπορούν να επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να υποβάλλουν αίτηση για τουριστική βίζα. Το μόνο που απαιτείται είναι η συμπλήρωση μιας διαδικτυακής φόρμας που δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μια προέγκριση για επιβίβαση σε πλοίο ή αεροπλάνο με προορισμό τις ΗΠΑ.

Αντιθέτως, όσοι θέλουν να εκδώσουν βίζα πρέπει να περάσουν πρώτα από έλεγχο του ιστορικού τους πριν πάρουν το "πράσινο φως" για είσοδο στην Αμερική. Όπως δήλωσε σήμερα ο ανεξάρτητος βουλευτής, Άνγους Κινγκ από το Μέιν η πρόταση είναι ικανή να προσφέρει μεγαλύτερο βαθμό προστασίας στις ΗΠΑ από το πρόγραμμα αποτροπής Σύρων προσφύγων από την αναζήτηση ασύλου όπως πολλοί ρεπουμπλικάνοι εκτιμούν.

"Ειλικρινά το πρόγραμμα αποτελεί μεγαλύτερη ευαισθησία από το θέμα των Σύρων προσφύγων που πρέπει να περάσουν από μια διαδικασία αξιολόγησης 18 μηνών έως δυο ετών. Πολλοί λίγοι την περνούν, οι περισσότερες είναι γυναίκες και παιδιά και ηλικιωμένοι. Επομένως ας εστιάσουμε την προσοχή μας εκεί όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος", τόνισε στην εκπομπή του CNN, New Day.

Η ιδέα που έχει τύχει διακομματικής υποστήριξης ήρθε μετά από πληροφορίες ότι ενδέχεται οι περισσότεροι από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι να μην αναζήτησαν απλά άσυλο για να εισέλθουν στη Γηραιά Ήπειρο αλλά να είχαν την ευρωπαϊκή υπηκοότητα.

Αυτή η προοπτική είναι που ανησυχεί περισσότερο τις ΗΠΑ από τη στιγμή που αυτοί οι άνθρωποι με ευρωπαϊκά πλέον διαβατήρια θα μπορούσαν δίχως ιδιαίτερο έλεγχο να ταξιδέψουν στην Αμερική. Η συζήτηση για το εν λόγω πρόγραμμα και το κατά πόσο ο περιορισμός του θα μπορούσε να ελέγξει αποτελεσματικότερα τις ροές προς τις ΗΠΑ διεξάγεται την ώρα που δεκάδες κυβερνήτες -ως επί τω πλείστον Ρεπουμπλικάνοι- έχουν ανακοινώσει την αντίθεσή τους με την μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία στις πολιτείες τους.

Το θέμα αναμένεται να προκαλέσει πολιτικό σεισμό στις ΗΠΑ καθώς ήδη η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε νομοσχέδιο που εμποδίζει την είσοδο προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ στη χώρα, με την Γερουσία να αναμένεται να τηρήσει το ίδιο σκληρή στάση απέναντι στο προσφυγικό και τον πρόεδρο Ομπάμα να απειλεί μέχρι και με βέτο.

"Είναι μια περίοδος που προέχει να είμαστε ασφαλείς παρά να ζητούμε εκ των υστέρων συγγνώμη", ανέφερε στην ομιλία του ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει σχέδια με βάση τα οποία 10.000 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ θα μετεγκαταθίσταντο στις ΗΠΑ μέχρι το 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ