Γιούσρα και Σάρα Μαρντίνι: Οι προσφυγοπούλες που συγκίνησαν, στο περιθώριο της G20
Πηγή: EPA/JOERG CARSTENSEN/φωτογραφία αρχείου

Οι δυο αδελφές από τη Συρία, που είχαν προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση όταν έσωσαν από βέβαιο πνιγμό 18 ανθρώπους που επέβαιναν σε πλοιάριο με προορισμό τη Μυτιλήνη, άφησαν άφωνο το κοινό που βρέθηκε στην αίθουσα στην αρένα Barclaycard στη συνοικία Άλτονα όταν διηγήθηκαν την ιστορία τους.

«Το όνομά μου είναι Σάρα Μαρντίνι και κατάγομαι από τη Συρία, είμαι πρόσφυγας και έχω επωφεληθεί από τη γενναιοδωρία των Γερμανών», είπε η μία εκ των δύο, καθηλώνοντας το κοινό της αίθουσας όπου επικρατούσε απόλυτη σιωπή, την ώρα που στους δρόμους του Αμβούργου γίνονταν συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία.

Ξέσπασε θερμό χειροκρότημα στην αίθουσα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle. Εκείνη περίμενε και συνέχισε: «Χάρη σε αυτή τη γενναιοδωρία μπορώ τώρα να βοηθώ κι άλλους πρόσφυγες για να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση ιδρύοντας στην Ελλάδα σχολεία».

Όπως για πολλούς άλλους πρόσφυγες, η Ελλάδα έγινε για τη Σάρα και την αδελφή της, Γιούσρα, αμφότερες πρωταθλήτριες κολύμβησης στη Συρία, τόπος δραματικών περιστατικών για τη ζωή τους. Χωρίς τα δύο κορίτσια κανένας από τους 18 ανθρώπους που επέβαιναν σε μια λέμβο δεν θα έφτανε στα ελληνικά παράλια.

179066121
Πηγή:EPA/MARTIAL TREZZINI

Ήταν Αύγουστος του 2015 όταν οι τότε ανήλικες έφυγαν από τη Συρία. Ταλαντούχες αθλήτριες, εγκατέλειψαν μια ζωή ως ανερχόμενα αστέρια στην εθνική ομάδα κολύμβησης της Συρίας και μια πατρίδα, θέατρο εμφυλίου. Από τη Δαμασκό μέσω Ιορδανίας διέφυγαν στη Σμύρνη. Με ένα ασφυχτικά γεμάτο πλοιάριο τόλμησαν όπως πολλοί άλλοι το επικίνδυνο ταξίδι στη Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε κάποια στιγμή της διαδρομής, η λέμβος δεν άντεξε το βάρος κι άρχισε να βυθίζεται. Τότε οι δύο αθλήτριες πήραν την πρωτοβουλία και με ένα σχοινί ρυμούλκησαν κολυμπώντας τη βάρκα επί ώρες, ολόκληρη τη νύχτα μαζί με άλλους επιβάτες, σώζοντας από βέβαιο πνιγμό 18 ψυχές. Μια ηρωική πράξη που χάρισε στις δύο αδελφές διεθνή αναγνώριση. Αυτή την προσοχή θέλουν τώρα να αξιοποιήσουν. Στην εκδήλωση του Αμβούργου εξήγγειλε η Σάρα όλο περηφάνια:

«Η αδελφή μου έγινε ολυμπιονίκης. Και οι δύο επιζήσαμε και είμαστε πολίτες του κόσμου». Πράγματι η Γιούσρα, η μικρότερη αδελφή, πήρε εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο με την ομάδα των προσφύγων. Στόχος δεν ήταν ένα ολυμπιακό μετάλλιο, αλλά ο θρίαμβος, μετά από τέτοια συγκλονιστική εμπειρία, της συμμετοχής σε μια τέτοια διοργάνωση.

169467841
Πηγή:EPA/BERND THISSEN

Να τραβήξουν την παγκόσμια προσοχή

Η Γιούσρα Μαρντίνι κολύμπησε πεταλούδα και ελεύθερο, αλλά δεν κατάφερε να πάρει μετάλλιο. Η 19χρονη πρωταθλήτρια ζει στο μεταξύ στη Γερμανία και προπονείται σε αθλητικό σωματείο του Βερολίνου.

«Θέλω να διαδώσω το μήνυμα ότι οι πρόσφυγες είναι κανονικοί άνθρωποι που ζουν με ψυχολογικά τραύματα και υπό άθλιες συνθήκες», είχε πει η ίδια όταν στις αρχές του χρόνου αναδείχθηκε ειδική πρέσβειρα της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Και οι δύο κοπέλες θέλουν να δείξουν ότι οι πρόσφυγες έχουν ιδιαίτερες ικανότητες όταν τους δίνεται η ευκαιρία. Για τη Γιούσρα αυτό μεταφράζεται και στην αποφασιστικότητα να ξεκινήσουν μια νέα ζωή και να συμβάλουν έτσι θετικά μέσα στην κοινωνία που τους δέχθηκε.

169294371
Πηγή: EPA/Lavandeira jr

«Νομίζω ότι όλοι, από όπου κι αν κατάγονται, πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ζήσουν με ασφάλεια και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους», τόνισε η Σάρα ενώπιον χιλιάδων θεατών στο Αμβούργο. Με γερμανική βοήθεια θα μπορέσει να σπουδάσει στο Βερολίνο Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες. «Είναι σημαντικό να έχει ο κάθε πρόσφυγας παντού στον κόσμο μια σωστή εκπαίδευση», λέει. Η Σάρα Μαρντίνι και η αδελφή της βρίσκονται μεν στο Αμβούργο, αλλά πολύ μακριά από τους 20 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Εκείνο που επιδιώκουν ακόμη και έτσι είναι να τραβήξουν την παγκόσμια προσοχή για την υπόθεση των προσφύγων.

Διαβάστε επίσης