ΚΟΣΜΟΣ

G20: Ο Ερντογάν απείλησε να μην επικυρώσει τη Συμφωνία για το Κλίμα

G20: Ο Ερντογάν απείλησε να μην επικυρώσει τη Συμφωνία για το Κλίμα
REUTERS/Wolfgang Rattay

Οι ηγέτες των G20 δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο φαίνεται πως οι ΗΠΑ δεν ήταν η μόνη χώρα που διαφωνούσε καθώς και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε το Σάββατο η Άγκυρα να μην επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα αν δεν αποσπάσει ευνοϊκότερους όρους.

Όπως είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στο Αμβούργο: «Έπειτα από την απόφαση των ΗΠΑ (σ.σ. για την αποχώρησή τους από την Συμφωνία του Παρισιού), προσανατολιζόμαστε προς την μη έγκριση της Συμφωνίας από το κοινοβούλιο μας».

2017 07 08T155041Z 111303394 RC1CBAF84800 RTRMADP 3 G20 GERMANY

REUTERS/Axel Schmidt

Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της G20, οι ΗΠΑ εμφανίζονται ως η μόνη χώρα απέναντι στα υπόλοιπα 19 κράτη της Ομάδας των Είκοσι που δεσμεύτηκαν για την ταχεία εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, χαρακτηρίζοντας την «μη αναστρέψιμη».

Ο Ερντογάν δικαιολόγησε την στάση του από το γεγονός ότι φέρεται να είχε λάβει συγκεκριμένες υποσχέσεις κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή το 2015, οι οποίες δεν τηρήθηκαν. Εξήγησε:

Καθώς έχουμε περιληφθεί ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες, και όχι ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες, μας υποσχέθηκαν μια αντιστάθμιση των οικονομικών συνεπειών. Εμείς είπαμε ότι αν αυτό συμβεί, θα την εγκρίνουμε στο κοινοβούλιο, στην αντίθετη περίπτωση, όχι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ