ΚΟΣΜΟΣ

Αυστηρή προειδοποίηση του Ερντογάν στους Κούρδους της Συρίας

Αυστηρή προειδοποίηση του Ερντογάν στους Κούρδους της Συρίας
REUTERS/Wolfgang Rattay

Αυστηρό μήνυμα κατά των Κούρδων έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο δηλώνοντας πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ την δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στην Συρία κοντά στα σύνορά της, προειδοποιώντας παράλληλα ότι αν η Άγκυρα απειληθεί δεν θα διστάσει να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα.

«Δεν θα παραμείνουμε ποτέ σιωπηλοί και απαθείς απέναντι στην στήριξη και τον εξοπλισμό τρομοκρατικών οργανώσεων και στον σχηματισμό τρομοκρατικών νησίδων δίπλα στα σύνορά μας», τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο τέλος των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Αμβούργο.

«Δεν θα διστάσουμε να ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα ενάντια σε σχηματισμούς που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μετέδωσε το Reuters, σημειώνοντας ότι το θέμα της πόλης Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία εγείρει μια «απειλή» για την Τουρκία. Επιπλέον, τόνισε:

Για όσο διάστημα αυτή η απειλή συνεχίζει, θα ενεργοποιούμε τους κανόνες εμπλοκής και θα συνεχίζουμε να δίνουμε την πρέπουσα απάντηση σε εκείνους στην Αφρίν.

Σύμφωνα με Σύρους αντάρτες, η Τουρκία έχει αναπτύξει ενισχύσεις στη συριακή πόλη Αζάζ, την τελευταία πόλη πριν από τα σύνορα, και κουρδικές ένοπλες οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), που πολεμά εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στη νοτιοανατολική Τουρκία, το οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει 'τρομοκρατική οργάνωση'.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ