ΚΟΣΜΟΣ

Μαχητές του ISIS υποστηρίζουν ότι ο αλ Μπαγκντάντι έχει σκοτωθεί

Μαχητές του ISIS υποστηρίζουν ότι ο αλ Μπαγκντάντι έχει σκοτωθεί
REUTERS/Social Media Website via Reuters TV/File

Μαχητές του αυτοαποκαλούμενου «ισλαμικού κράτους» ανακοίνωσαν ότι ο ηγέτης τους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είναι νεκρός. Την είδηση αυτή μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Sumaria, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο πηγές στην ιρακινή επαρχία Νινευή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι μαχητές του ISIS ανακοίνωσαν ότι ο "ηγέτης τους έχει πεθάνει" και πως σύντομα θα ανακοινωθεί το όνομα του "νέου χαλίφη". Την είδηση επιβεβαίωσε και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λέγοντας σε ανακοίνωσή τoυς πως έχουν «διασταυρώσει τις πληροφορίες» που μεταδώθηκαν.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το Tass, ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν φωτογραφίες που φέρεται να επιβεβαιώνουν τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι.

Στα μέσα Ιουνίου το ρωσικό υπουργείο Αμύνης είχε ανακοινώσει ότι στα τέλη Μαΐου ο ψευδοχαλίφης είχε σκοτωθεί κατά την διάρκεια αεροπορικών βομβαρδισμών που πραγματοποίησε η ρωσική αεροπορία, ωστόσο τους ισχυρισμούς αυτούς δεν επιβεβαίωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν αναφορές για τον θάνατο του αρχηγού του ISIS και πως μέχρι στιγμής το πρακτορείο των τζιχαντιστών Amaq δεν έχει εκδόσει αντίστοιχη ανακοίνωση που να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει την είδηση.

Δύο οι πιθανοί διάδοχοι

Επικρατέστεροι πάντως για την διαδοχή του είναι, σύμφωνα με ειδήμονες σε θέματα ισλαμικών ομάδων, οι δύο υπαρχηγοί του, αξιωματούχοι του ιρακινού στρατού επί Σαντάμ.

Πρόκειται για τους Ιγιάντ αλ Ομπέιντι, ‘υπουργό πολέμου’ του ‘ισλαμικού κράτους’ και Αγιάντ αλ Τζουμαϊλι, επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ωστόσο, και οι δύο στερούνται των ποιοτικών χαρακτηριστικών που απαιτεί ο τίτλος: δεν έχουν ιερατικές περγαμηνές και αντίστοιχη αναγνώριση και δεν κατάγονται από τη γενιά του Προφήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ