ΚΟΣΜΟΣ

Μια γυναίκα ταξιδεύει 30 χρόνια πίσω μέσα από φωτογραφίες

Μια γυναίκα ταξιδεύει 30 χρόνια πίσω μέσα από φωτογραφίες

Μπορεί να μην είναι δυνατόν να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο, αλλά χάριν της φωτογραφίας μπορούμε να το αναδημιουργήσουμε. Σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει η Lisa Werner.

Πίσω στα ‘80s, η Werner σπούδαζε γερμανική φιλολογία και ως χόμπι τραβούσε φωτογραφίες στα ταξίδια που πραγματοποιούσε στην Ευρώπη. Τριάντα χρόνια μετά η Lisa επισκέφθηκε ξανά τον ποταμό Ρήνο. Με αφορμή αυτό, πήρε την απόφαση να τραβήξει ξανά -στο ίδιο σημείο και με την ίδια πόζα- κάποιες αγαπημένες τις φωτογραφίες από τότε.

Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο

Πριν ξεκινήσει το ταξίδι της, η Werner επέλεξε 13 αγαπημένες της φωτογραφίες από παλιά άλμπουμ. Όταν έφτασε στην Ευρώπη, εντόπισε τις ίδιες τοποθεσίες με τότε και πόζαρε όπως ακριβώς 30 χρόνια πριν. Ουσιαστικά, δημιούργησε καινούριες εκδοχές του τότε.

Οι εικόνες απεικονίζουν τα ταξίδια της από το Στρασβούργο της Γαλλίας ως και το Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Όλο αυτό για τη Werner ήταν ένα ταξίδι σε παλιές και αγαπημένες αναμνήσεις.

«Θυμήθηκα αμέσως πού ακριβώς βρίσκονταν οι τοποθεσίες. Μακάρι να είχα επιλέξει περισσότερες από 13 φωτογραφίες» αφηγείται η φωτογράφος.

Διαχρονική ομορφιά

Αυτό που κάνει ξεχωριστές τις φωτογραφίες της Lisa είναι το γεγονός πως το σκηνικό γύρω της έχει αλλάξει ελάχιστα. Στις εικόνες παρατηρούνται γέφυρες γεμάτες λουλούδια, καθεδρικοί ναοί της Γαλλίας, τα μονοπάτια της Χαϊδελβέργης, η Γερμανία και η μοντέρνα τέχνη της Μάιντς.

170719143310 strasbourg 30 years super 169

Όλα αυτά τα πανέμορφα κέντρα των ευρωπαϊκών πόλεων έχουν παραμείνει άθικτα στο χρόνο. Οι μόνες διαφορές έχουν να κάνουμε με τη βλάστηση καθώς φαίνεται να έχει αυξηθεί σε σχέση με παλιότερα.

Οι καιροί έχουν αλλάξει

Από το 1987, αυτό που έχει αλλάξει δεν είναι οι τοποθεσίες αλλά η τεχνική της φωτογραφίας.

«Οι δυνατότητες στην τέχνη της φωτογραφίας έχουν βελτιωθεί. Πριν τριάντα χρόνια ήταν απλά μία κάμερα, σήμερα είναι ένα iPhone» αναφέρει η Werner στο CNNi.

«Φέτος, μας έπαιρνε περίπου ένα με δύο λεπτά για να τραβήξουμε μια γρήγορη φωτογραφία με το iPhone μου και μετά προλαβαίναμε τον αδερφό μου και την κόρη του». Οι φωτογραφίες της Werner ξεχωρίζουν επίσης και για το γεγονός πως δεν είναι selfie, κάτι που έχουμε συνηθίσει αρκετά στις μέρες μας.

«Οι άνθρωποι σήμερα τραβούν selfies αλλά τότε τοποθετούσαμε τους εαυτούς μας στις τοποθεσίες και δίναμε περισσότερη σημασία στο περιβάλλον γύρω μας».

Από την Ευρώπη στην Αυστραλία

Και στις παλιές και στις καινούριες φωτογραφίες της Werner, οι τοποθεσίες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ως φωτογράφος που εργάζεται στο Getty, η Werner είναι συνηθισμένη να δίνει έμφαση στα αξιοθέατα.

Το πάθος της είναι να απαθανατίζει τοιχογραφίες σε σπήλαια.

«Πάντα είχα εμμονή με το να φωτογραφίζω αρχαίες τοιχογραφίες».

Τα επόμενα 30 χρόνια

Η Lisa πάντα θα έχει σε ξεχωριστή θέση στην καρδιά της την Ευρώπη, ειδικά τώρα που έχει εντελώς καινούριες αναμνήσεις και φωτογραφίες από αυτή.

Επιπλέον, σχεδιάζει να κάνει ξανά το ίδιο σε 30 χρόνια από τώρα.

«Σκοπεύω να τραβήξω τις ίδιες φωτογραφίες όταν θα είμαι 87 ετών».

Woman retakes Europe vacation photos in same spots 30 years later

ΔΗΜΟΦΙΛΗ