ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Η καταδίκη Γεωργίου εγείρει ερωτήματα για τη δικαιοσύνη

Politico: Η καταδίκη Γεωργίου εγείρει ερωτήματα για τη δικαιοσύνη
ΑΠΕ- ΜΠΕ

Με την καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου ασχολείται το politico, με δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Καταδικάζοντας έναν έντιμο στατιστικολόγο, η Ελλάδα καταδικάζει τον εαυτό της».

Στο άρθρο που υπογράφει η Μέγκαν Γκριν υποστηρίζεται ότι η καταδίκη του κ. Γεωργίου εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ακεραιότητα των Θεσμών στην Ελλάδα και υποδηλώνει την πιθανότητα πολιτικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη.

«Τέσσερις φορές τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια οι εισαγγελείς κατέληξαν ότι ο Γεωργίου είναι αθώος, αλλά παρόλα αυτά οι δίκες συνεχίστηκαν. Αυτό υποδηλώνει κάποιο βαθμό πολιτικής παρέμβασης στο δικαστικό σύστημα, κάτι που οι πιθανοί ξένοι επενδυτές θα παρακολουθούν με ανησυχία», σημειώνει η αρθρογράφος.

Σύμφωνα με την κ. Γκριν, ο κ. Γεωργίου έγινε «αποδιοπομπαίος τράγος» για τους πολιτικούς τόσο της Αριστεράς, όσο και της Δεξιάς, στην προσπάθεια να αποφύγουν τις ευθύνες για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

«Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα. Αν το πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδας δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι η δημοσιονομική ανηθικότητα των προκατόχων τους, καλυμμένη από στατιστικό μαγείρεμα, έβαλε τη χώρα σε μπελάδες, τότε πώς μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για τη μοίρα της και να την βάλουν στον δρόμο της ανάκαμψης», παρατηρεί η Γκριν.

Η αρθρογράφος χαρακτηρίζει μάλιστα την απόφαση «μία παρωδία που ξεπερνά την άδικη μεταχείριση ενός στατιστικολόγου και εγείρει ερωτήματα για την πρόοδο της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης».

Με δεδομένες τις σοβαρές συνέπειες της υπόθεσης κατά του Ανδρέα Γεωργίου, οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να κλείνουν το μάτι σε θεωρίες συνωμοσίας και να αποδεχθούν την ευθύνη για τη μοίρα της χώρας, τονίζει η αρθρογράφος του Politico.

Ντομπρόβσκις: Παρακολουθώ τις εξελίξεις με ανησυχία

Να προστατεύονται όσοι κάνουν τη δουλειά τους ζητά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter σημείωσε ότι παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις.

«Είναι σημαντικό ότι η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και οι άνθρωποι που κάνουν τη δουλειά τους να προστατεύονται σύμφωνα με τον νόμο. Παρακολουθώ τις εξελίξεις με ανησυχία», έγραψε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Μπράιτχαρτ: Η υπόθεση θα εξεταστεί στο Eurogroup

Την ανησυχία των Βρυξελλών για τις εξελίξεις αναφορικά με το θέμα εξέφρασε και η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ. Όπως ανέφερε η Μπράιτχαρτ, η υπόθεση Γεωργίου θα εξεταστεί από τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Eurogroup.

«Aυτό που έχει για εμάς -την Επιτροπή- σημασία είναι η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ να προστατεύεται με βάση το νόμο και παράλληλα οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί να προστατεύονται με βάση το νόμο. Γι' αυτό και παρακολουθούμε με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Καταλήγοντας, η εκπρόσωπος του Πιέρ Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου είναι ανοικτή για προσφυγή και ως εκ τούτου η υπόθεση δεν έχει κλείσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ