ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Βόρεια Κορέα: Το αυστηρό μήνυμα και οι «αυθόρμητες δηλώσεις» του Τραμπ

ΗΠΑ - Βόρεια Κορέα: Το αυστηρό μήνυμα και οι «αυθόρμητες δηλώσεις» του Τραμπ
REUTERS/Issei Kato

Συνεχίζεται η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα, με τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις να προειδοποιεί την Πιονγκγιάνγκ να σταματήσει κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να «οδηγήσει στο τέλος του καθεστώτος της» και να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Πρόκειται για τις αυστηρότερες δηλώσεις που έχει κάνει ο Μάτις αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα, όπως παρατηρούν τα διεθνή πρακτορεία. Παλαιότερα, είχε αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να απαντήσει στην Πιονγκγιάνγκ, ωστόσο κάθε στρατιωτική λύση θα είχε «τραγικές επιπτώσεις σε μια απίστευτη κλίμακα». Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) πρέπει να σταματήσει να απομονώνεται και να παραιτηθεί από κάθε απόπειρα απόκτησης πυρηνικών όπλων. Πρέπει να σταματήσει κάθε σκέψη σχετικά με ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο τέλος του καθεστώτος και την καταστροφή των πολιτών της. Οι ενέργειες του καθεστώτος της ΛΔΚ θα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό κατώτερες των δικών μας και θα ηττηθούν σε οποιαδήποτε κούρσα εξοπλισμών ή σύρραξη που θα προκαλέσουν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι τη στιγμή που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταβάλλει προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διαθέτουν τις πλέον «ακριβείς, (καλά) προετοιμασμένες και ισχυρές αμυντικές και επιθετικές ικανότητες στον πλανήτη».

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης: Αυθόρμητες οι δηλώσεις του Τραμπ

Από την άλλη πλευρά, μετά την παγκόσμια ανησυχία που ξέσπασε με τις δηλώσεις - απάντηση του Αμερικανού προέδρου, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έρχονται να "μαζέψουν" τα λόγια του Τραμπ, ο οποίος είπε ότι θα απαντήσει με «φωτιά και οργή» εάν η Βόρεια Κορέα προβεί σε επιπλέον απειλές κατά των ΗΠΑ.

Ήταν «απρογραμμάτιστες και αυθόρμητες», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση του θέματος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Τα σχόλια ήταν «όλα (έμπνευσης) του Τραμπ» επισήμανε άλλος ένας κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος όπως και ο πρώτος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σημειώνεται πως την Τρίτη ο πλανητάρχης δήλωσε: «Η Βόρεια Κορέα καλύτερα να μην διατυπώνει άλλες απειλές εναντίον των ΗΠΑ. Θα έρθουν αντιμέτωποι με την φωτιά και την οργή, σε βαθμό τέτοιο που ο πλανήτης δεν έχει ξαναδεί».

Ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που ασχολείται με το ζήτημα της Βόρειας Κορέας είπε στο πρακτορείο:

Τα σχόλια του προέδρου Τραμπ ήταν απρογραμμάτιστα και αυθόρμητα. Δεν είχαν προηγηθεί συζητήσεις σχετικά με την κλιμάκωση της ρητορικής ως απάντηση στις δηλώσεις του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ (Γιονγκ Ουν) ή σχετικά με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις κάτι τέτοιου.

Εντούτοις είναι σημαντικό για τους Βορειοκορεάτες να κατανοήσουν ότι η στρατηγική υπομονή αυτής της χώρας έχει εξαντληθεί σε αντίθεση με την αποφασιστικότητά μας να προασπιστούμε τους συμμάχους μας, κάνοντας ό,τι χρειαστεί.

Εξάλλου, άλλοι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επίσης μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, επισήμαναν ότι η απειλή του προέδρου περί «πυρός και οργής» δεν βοηθάει και ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει μια ανεπιθύμητη απάντηση από τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος να απομακρυνθούν από το πλευρό της Ουάσιγκτον οι χώρες σύμμαχοι της, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα όπως επίσης και οι αντίπαλοί της, η Κίνα και η Ρωσία, από τις οποίες οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν στην άσκηση πίεσης προς τον Κιμ να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ