Πάπας Φραγκίσκος: Υπηκοότητα σε όλα τα παιδιά μεταναστών κατά τη γέννησή τους
Πηγή: REUTERS/ ALESSANDRO BIANCHI

«Κατά την γέννησή τους, πρέπει να δίνεται επίσημα η υπηκοότητα σε όλα τα παιδιά των μεταναστών» τονίζει ο Πάπας Φραγκίσκος, σε γραπτό μήνυμά του.

Σύμφωνα με τον ποντίφικα πρέπει να δοθούν ευρύτερες ευκαιρίες νόμιμης εισόδου στις χώρες προορισμού των μεταναστών, «με ανθρωπιστικούς διαδρόμους» και «με μια κατάλληλη και αξιοπρεπή πρώτη δυνατότητα φιλοξενίας».

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, ο Πάπας τάσσεται υπέρ της απλούστευσης των διαδικασιών για τη χορήγηση βίζας για ανθρωπιστικούς λόγους και για την επανένωση των οικογενειών. «Οι μαζικές απελάσεις μεταναστών και προσφύγων δεν είναι κατάλληλη λύση, ιδίως όταν αυτές πραγματοποιούνται προς χώρες οι οποίες δεν μπορούν να εγγυηθούν τον σεβασμό της αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», τονίζει.

Τέλος, επιμένει ότι πρέπει να ευνοηθεί «η κουλτούρα της συνάντησης», πολλαπλασιάζοντας τις ευκαιρίες διαπολιτισμικής ανταλλαγής, παρουσιάζοντας τις περιπτώσεις ουσιαστικής πολιτιστικής ένταξης και με προγράμματα που βοηθούν τις διάφορες κοινωνίες στο να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Διαβάστε επίσης