ΚΟΣΜΟΣ

Επιθέσεις Καταλονία: Νεκροί ο οδηγός του βαν και ο ύποπτος ιμάμης

Επιθέσεις Καταλονία: Νεκροί ο οδηγός του βαν και ο ύποπτος ιμάμης
EPA/QUIQUE GARCIA

Δύο από τους ύποπτους στους οποίους είχαν επικεντρωθεί οι έρευνες των ισπανικών Αρχών για το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στην Καταλονία, ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ που εκτιμάται ότι ήταν ο οδηγός του βαν που σκόρπισε τον θάνατο στη Λα Ράμπλα, αλλά και ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι είναι πλέον νεκροί, όμως οι ισπανικές Αρχές δεν εφησυχάζουν και συνεχίζουν τις έρευνες για το διπλό χτύπημα που βύθισε στο πένθος την Ισπανία.

Ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ, ο βασικός δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη, έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών το απόγευμα της Δευτέρας, όμως ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλονίας, ξεκαθάρισε πως οι Αρχές δεν θεωρούν ότι έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη.

«Είπαμε μόνο ότι από τον πυρήνα που διέπραξε τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη των 12 υπόπτων οι 4 έχουν συλληφθεί, δύο σκοτώθηκαν στο Αλκανάρ, 5 στο Καμπρίλς και τώρα έχουμε έναν τρομοκράτη νεκρό στο Σουμπιράτς», είπε ο Ζουσέπ Λουίς Τραπέρο, σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα La Vanguardia.

Αναφερόμενος στη σημερινή επιχείρηση της αστυνομίας κατά την οποία έπεσε νεκρός ο καταζητούμενος Μαροκινός, ο Τραπέρο εξήγησε ότι η αστυνομία ενημερώθηκε από δύο πηγές για την παρουσία ενός υπόπτου: η μία ήταν μια αστυνομική πηγή στο Σαντ Σαντουρνί ντ' Ανόια και η δεύτερη μια γυναίκα που δήλωσε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία ότι είχε δει τον νεαρό στην περιοχή της γειτονικής κοινότητας Σουμπιράτς.

2017 08 21T165319Z 1702166952 RC18872E8940 RTRMADP 3 SPAIN SECURITY


Πηγή:REUTERS/Albert Gea

Ο Μαροκινός φορούσε μια ζώνη με εκρηκτικά, η οποία έπειτα από τις έρευνες των Αρχών αποδείχθηκε πως ήταν ψεύτικη, όπως ακριβώς και εκείνες που φορούσαν οι πέντε τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν από αστυνομικούς στην Καμπρίλς.

"Επιβεβαιώνουμε ότι το πρόσωπο που σκοτώθηκε στο επεισόδιο στο Σουμπιράτς είναι ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ, ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη", ανέφερε στο Twitter η Mossos d'Esquadra, η αστυνομία της Καταλονίας.

Νωρίτερα η αστυνομία διευκρίνισε ότι ο Αμπουγιακούμπ, αφού έριξε το βαν που οδηγούσε στο πλήθος στη Λα Ράμπλα, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους, διέφυγε από το σημείο και στη συνέχεια μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν άνδρα για να κλέψει το αυτοκίνητό του και να διαφύγει, γεγονός που ανέβασε τον αριθμό των νεκρών από τη διπλή επίθεση σε 15.

Νεκρός και ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι

111


Πηγή: Twitter, @laSextaTV

Η αστυνομία επιβεβαίωσε επίσης ότι ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι σκοτώθηκε στην έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης στην πόλη Αλκανάρ.

Στο σπίτι αυτό βρέθηκαν 120 φιάλες βουτανίου, γεγονός που οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι ο πυρήνας σχεδίαζε μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση με εκρηκτικά.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν ευχαρίστησε την αστυνομία για τις προσπάθειες που κατέβαλε τις τελευταίες ημέρες και είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, με τον οποίο ήταν σε συχνή επαφή από την πρώτη στιγμή των επιθέσεων.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις σε Βαρκελώνη και Καμπρίλς ανέλαβε το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, ενώ ο 12μελής πυρήνας που σύμφωνα με τις Αρχές σχεδίασε κι εκτέλεσε τα τρομοκρατικά χτυπήματα φαίνεται ότι ακολουθούσε όλους τους συνωμοτικούς «κανόνες» των τζιχαντιστών.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais δημοσιεύει σήμερα τη μαρτυρία ενός συγγενή ενός εκ των μελών του 12μελούς πυρήνα, σύμφωνα με την οποία οι τρομοκράτες συνωμοτούσαν και σχεδίαζαν για περίπου έναν χρόνο το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ευρώπη, όμως μια έκρηξη που σημειώθηκε στο σπίτι που είχαν συγκεντρώσει τα εκρηκτικά, τους ανάγκασε να αλλάξουν τα σχέδιά τους.

Σημαντικό ρόλο στη ριζοσπαστικοποίηση της συγκεκριμένης ομάδας φαίνεται πως διαδραμάτισε ο ιμάμης Αμντελμπακί Ες Σατί, που φέρεται να είναι και ο «εγκέφαλος» του πυρήνα των τρομοκρατών που σκόρπισαν τον θάνατο στην Καταλονία.

Όπως αναφέρει ο ξάδελφος ενός εκ των τρομοκρατών «ο ιμάμης για τουλάχιστον έναν χρόνο συναντώταν με την ομάδα μέσα σε ένα βαν το οποίο ήταν σταθμευμένο έξω από το τζαμί». Σύμφωνα με τον ίδιο κάθε συζήτηση σταματούσε και όλοι προσποιούνταν ότι κοιτούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα, μόλις αντιλαμβάνονταν την παρουσία κάποιου περαστικού.

Τυπικά χαιρετούσαν κι ο ένας τον άλλον αν τύχαινε να συναντηθούν στους δρόμους της πόλης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το φετινό Ραμαζάνι ήταν κομβικό για την συγκεκριμένη ομάδα των τρομοκρατών, καθώς τότε απέβαλαν τον φόβο του θανάτου. «Από τότε άλλαξε η συμπεριφορά τους απέναντι στις οικογένειές τους», σημειώνει ο ξάδελφος ενός εκ των τρομοκρατών με την El Pais να σημειώνει πως αυτή η τακτική είναι συνηθισμένη σε νεαρούς φανατικούς μουσουλμάνους μόλις αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικό χτύπημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ