ΚΟΣΜΟΣ

Άσπρες γάτες, μαύρες γάτες στις πολιορκημένες Βρυξέλλες

Άσπρες γάτες, μαύρες γάτες στις πολιορκημένες Βρυξέλλες
«Δεν έχει σημασία αν η γάτα είναι άσπρη ή μαύρη, αρκεί να πιάνει ποντίκια». Οι Βέλγοι φαίνεται πως ακολουθούν κατά γράμμα το ρητό του Ντενγκ Σιάο-Πινγκ και ρίχνουν τα αγαπημένα τους κατοικίδια στη μάχη κατά της τρομοκρατίας CNN Greece

Μ' ένα γεμάτο πιάτο γατοκροκέτες απάντησε η βελγική αστυνομία σε όσους χτες το βράδυ κατέκλυσαν τα κοινωνικά δίκτυα με γατοφωτογραφίες, όταν η αστυνομία ζήτησε σιγή ασυρμάτου από τους πολίτες για τις επιχειρήσεις της.

Το βράδυ της Κυριακής και, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις της αστυνομίας σε πολλές περιοχές των Βρυξελλών, οι κάτοικοι της βελγικής πρωτεύουσας αντάλλασσαν πληροφορίες μέσω των κοινωνικών δικτύων για το πού βρίσκονται τα σημεία των επιχειρήσεων.

Αυτό, όμως, προκάλεσε την αντίδραση της αστυνομίας, η οποία σε επίσημη ανακοίνωσή της ζήτησε από τους πολίτες να σταματήσουν να μεταδίδουν πληροφορίες που σχετίζονται με τις αστυνομικές επεμβάσεις.

Οι κάτοικοι των Βρυξελλών αντέδρασαν με χιούμορ στις υποδείξεις της αστυνομίας και ξεκίνησαν να ανεβάζουν μαζικά στο Twitter φωτογραφίες γατιών με αντίστοιχα σχόλια δίπλα από το hashtag #BrusselsLockdown.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι γάτες του βρυξελλιώτικου lockdown έγιναν viral -κατά το ιδιόλεκτο της εποχής-, προκαλώντας ποικιλία σχολίων στα διαδικτυακά μετόπισθεν.

Επιδεικνύοντας εξαιρετικά αντανακλαστικά δημοσίων σχέσεων, η βελγική αστυνομία έκανε την εμφάνισή της σήμερα στο Twitter με ένα μπολ κροκέτες και το σχόλιο: «Για τις γάτες που μας βοήθησαν χτες. Σερβιριστείτε».

Άλλο ένα παράδοξο στην ιδιότυπη αυτή κατάσταση πολέμου είναι πως όλα φέρεται να ξεκίνησαν την Κυριακή από έναν Ολλανδό. Σχολιάζοντας την κατάσταση στο άλλο μισό των ιστορικών Κάτω Χωρών, o καμεραμάν Ούγκο Γιάνσεν (Hugo Janssen) από το Ζβόλε (Zwolle), πόλη στην κεντροανατολική πλευρά της Ολλανδίας, τουίταρε φωτογραφία του ίδιου με τη γάτα του, σχολιάζοντας ότι αυτό είναι «πολύ πιο ειρηνικό». Η συνέχεια γνωστή.

Πάνω από 220.000 tweets στάλθηκαν με το hashtag #BrusselsLockdown, εν μέσω κατάστασης πολιορκίας στις Βρυξέλλες με τον βελγικό στρατό να περιπολεί στην έρημη πόλη, η οποία όμως την επόμενη ημέρα -Δευτέρα- θα υποδεχόταν τους υπουργούς Παιδείας των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου «Παιδεία, Νεολαία, Πολιτισμός και Αθλητισμός» και τους υπουργούς Οικονομικών των 19 χωρών της ζώνης του ευρώ για τη συνεδρίαση του Eurogroup, κάνοντας τους θεωρητικούς του μεταμοντερνισμού να μοιάζουν με γατάκια.

Οι γάτες κυβερνούν τον κόσμο

Οι γάτες τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας και σε ένα άλλο περιστατικό που συνέβη πρόσφατα στην Αττάλεια της Τουρκίας. Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, λίγη ώρα πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής των G20, τρεις γάτες εισέβαλαν στην κεντρική σκηνή των ομιλητών, τη στιγμή που οι δημοσιογράφοι έπαιρναν θέσεις για να καταγράψουν τις πρώτες ομιλίες των ηγετών των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Τα τουρκικά ΜΜΕ δεν παρέλειψαν να αναφέρουν αυτό που είναι γνωστό στους επισκέπτες της χώρας: αμέτρητες γάτες να κυκλοφορούν ανενόχλητες στους δρόμους των τουρκικών πόλεων και τους κατοίκους να μην κρύβουν την ιδιαίτερη αγάπη που τρέφουν γι' αυτές.

Τα ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν τους συμμετέχοντες στη σύνοδο και όλες οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τις εργασίες της ήταν αποκλεισμένες από την υπόλοιπη πόλη και μόνο όσοι είχαν τη σχετική διαπίστευση μπορούσαν να εισέλθουν σε αυτές. Πάνω από 350 κάμερες και συστήματα αναγνώρισης είχαν εγκατασταθεί στον περιβάλλοντα χώρο, προκαλώντας την απορία των δημοσιογράφων για το πώς τα συμπαθή τετράποδα δεν έγιναν αντιληπτά, παρεισφρύοντας στις υποθέσεις των μεγάλων του μάταιου τούτου κόσμου.

Και οι πρόσφυγες;

Πριν η Ευρώπη κυριευτεί ολοκληρωτικά από τον φόβο των τζιχαντιστών, μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης συγκινούνταν από την είδηση πως αρκετοί Σύροι πρόσφυγες, εγκαταλείποντας τον όλεθρο του εμφυλίου, πήραν μαζί τους και τους τετράποδους φίλους τους, διασχίζοντας μαζί ατέλειωτα χιλιόμετρα από τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας και διαπλέοντας το Αιγαίο, μέχρι πάνω τον λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο και πέρα ως τα σύνορα της Γερμανίας.

Οι εικόνες εκείνες είχαν κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με το αδιανόητα σκληρό στη λεκτική του απλότητά hashtag #refugees. Ήταν, επίσης, τότε που μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης απορούσε γιατί αυτοί οι πρόσφυγες κρατούσαν smartphones σαν αυτά που χτες συνέβαλλαν στο να κρατηθεί η ψυχολογία του μέσου Βέλγου και να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τις πρωτοφανείς καταστάσεις που ζει το κέντρο της Ευρώπης με τις δυνάμεις ασφαλείας να ξετρυπώνουν υπόπτους από το Molenbeek σαν να είναι ποντίκια.

Άραγε, ποιος είναι πια πιο ευπρόσδεκτος στην Ευρώπη της ελευθερίας και των ατομικών δικαιωμάτων; Ο πρόσφυγας ή η γάτα του;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ