ΚΟΣΜΟΣ

«Ετοιμοθάνατη»... η Νεκρά Θάλασσα

«Ετοιμοθάνατη»... η Νεκρά Θάλασσα
REUTERS/Amir Cohen/Φωτογραφία αρχείου

Το ηλιοβασίλεμα στη Νεκρά Θάλασσα είναι μαγικό και σε συνδυασμό με την ηρεμία της ατμόσφαιρας καθιστά τη βιβλική τοποθεσία έναν ανεκτίμητο θησαυρό που πιθανόν πολύ σύντομα να μην υπάρχει.

Η λίμνη με την υψηλότατη συγκέντρωση χλωριούχου νατρίου, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ιορδανία και το Ισραήλ, αποτελεί ατραξιόν για τους τουρίστες, όμως κάθε χρόνο η στάθμη της μειώνεται κατά ένα μέτρο, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι ως το 2050 ίσως να έχει εξαφανιστεί.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, οι ντόπιοι μαρτυρούν πως το νερό έχει μειωθεί κατά τριάντα μέτρα τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ το σεληνιακό τοπίο σε πολλά σημεία αποτελεί απόδειξη των λεγομένων τους.

NERKH THALASSA 2

(REUTERS/Amir Cohen)

Αναμφισβήτητα, σπουδαίο ρόλο έχει παίξει η κλιματική αλλαγή, η άνοδος της θερμοκρασίας και η μείωση της περιόδου των βροχών.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Χεβρώνας, Αβνερ Αντί, εξηγεί στο πρακτορείο CBN News τους λόγους της δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης.

«Ο λόγος είναι απλός. Από τη μία υπάρχει η εξάτμιση του νερού στην επιφάνεια της λίμνης που είναι μεγάλη. Από την άλλη, το νερό που κατεβαίνει από τα ποτάμια της Ιορδανίας αξιοποιείται στην γεωργία και δεν φτάνει πλέον στη Νεκρά Θάλασσα. Έτσι οι ισορροπίες έχουν αλλάξει», δηλώνει.

Σε αυτό συμφωνεί και ο Γερμανός καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου της Καρλσρούης Κρίστοφ Κότμάιερ, ο οποίος μίλησε στην Deutsche Welle. Όπως δήλωσε η Νεκρά Θάλασσα, έχει υποβαθμιστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια αφού περισσότερα από το 90% του νερού της εκτρέπεται εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης υδάτινων πόρων σε Ιορδανία, Ισραήλ και τμήματα της Παλαιστίνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ