ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την εκτόξευση πυραύλου από την Βόρεια Κορέα

Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την εκτόξευση πυραύλου από την Βόρεια Κορέα
KCNA/via REUTERS

Το απόγευμα της Τρίτης θα συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, με αφορμή την νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα.

Ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε το αργά το βράδυ της Δευτέρας και πέρασε πάνω από την Ιαπωνία πέφτοντας στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι ακόμη μια κίνηση που κλιμάκωσε την ένταση στην περιοχή και τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

Η τελευταία φορά που ένας βορειοκορεάτικος πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία ήταν το 2009, οπότε η Πιονγκγιάνγκ είχε εξηγήσει ότι επρόκειτο για εκτόξευση δορυφόρου.

2017 08 22T180434Z 276537118 RC1440D33660 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES STANDOFF

KCNA/via REUTERS (Φωτογραφία αρχείου)

Τον προηγούμενο μήνα η χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν διεξήγαγε δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και τις ανακοινώσεις του βορειοκορεατικού καθεστώτος μπορούσαν να πλήξουν αμερικανικό έδαφος.

Ο σημερινός πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 05:57 (τοπική ώρα, 23:57 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) από το Σουνάν, όπως μετέδωσε το Reuters. Διένυσε μια απόσταση 2.700 χιλιομέτρων σε ανώτατο ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων. Εκτοξεύθηκε προς τα ανατολικά και όχι προς την κατεύθυνση του Γκουάμ, όπου βρίσκεται μια στρατηγικής σημασίας στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.

2017 08 29T045145Z 1877585535 RC1DC3F63590 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES JAPAN

REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, προσθέτοντας ότι «δεν αποτέλεσε απειλή για τη Βόρεια Αμερική».

Ο Άμπε κατήγγειλε μια «απαράδεκτη εκτόξευση» η οποία «βλάπτει σημαντικά την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής», διευκρινίζοντας ότι το Τόκιο διαμαρτυρήθηκε στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός με τη σειρά του πρόσθεσε ότι είχε μια 40λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ και οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν «να αυξήσουν την ένταση στη Βόρεια Κορέα».


Η αντίδραση της Μόσχας


Από την πλευρά της η Ρωσία δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, καταγγέλλοντας «μια τάση προς κλιμάκωση» της έντασης.

«Παρατηρούμε μια τάση προς κλιμάκωση (...) και είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από τις γενικότερες εξελίξεις (στην κατάσταση)», επεσήμανε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ