ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στη Βόρεια Κορέα - Φόβοι για νέα πυρηνική δοκιμή

Σεισμός στη Βόρεια Κορέα - Φόβοι για νέα πυρηνική δοκιμή
Kyodo/via REUTERS

Σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Βόρεια Κορέα κατέγραψε το σεισμολογικό ινστιτούτο της Κίνας, σημειώνοντας όμως ότι ενδεχομένως να οφείλεται σε μία «έκρηξη».

Σύμφωνα με μια ανάρτηση του κινεζικού ινστιτούτου στον ιστότοπό του, ο σεισμός σημειώθηκε περί τις 11:30 (06:30 ώρα Ελλάδας) ενώ σύμφωνα με το γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), είχε χαμηλό εστιακό βάθος, περίπου 10 χιλιομέτρων.

Λίγη ώρα αργότερα, το ινστιτούτο της Κίνας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε δεύτερη σεισμική δόνηση στη Βόρεια Κορέα μεγέθους 4,6 βαθμών, την οποία χαρακτήρισε «κατάρρευση».

Σε ανακοίνωση του ιντιστούτου που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του αναφέρεται ότι ο δεύτερος σεισμός, είχε μηδενικό εστιακό βάθος και σημειώθηκε οκτώ λεπτά μετά τον πρώτο. Οι συντεταγμένες των δύο σεισμών ήταν σχεδόν ίδιες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου.

Στο παρελθόν ισχυροί σεισμοί στη Βόρεια Κορέα έχουν προκληθεί από δοκιμές πυρηνικών όπλων.

720 533878 1cc2e79ce6 87dafdd67d38d235

Από την πλευρά του ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι καταγράφηκε κοντά σε πεδίο δοκιμών πυρηνικών όπλων και ότι φαίνεται να οφείλεται σε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ο Κυανός Οίκος, η προεδρία της Νότιας Κορέας, εκτίμησε ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να προχώρησε στην έκτη της πυρηνική δοκιμή και συγκαλεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ