ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Αδύνατη η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ-Οργισμένη απάντηση της Άγκυρας

Κομισιόν: Αδύνατη η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ-Οργισμένη απάντηση της Άγκυρας
EPA/TOLGA BOZOGLU

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η τοποθέτηση Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι οι ενέργειες των τουρκικών Αρχών καθιστούν «αδύνατο» για τη χώρα να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής "οικογένειας". Παρέμβαση έκανε και οΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τους γερμανούς πολιτικούς ότι ενδίδουν στον λαϊκισμό, ενώ επίθεση στις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε το ενδεχόμενο λήξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας ο Ομέρ Τσελίκ.

«Η Τουρκία απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρώπη και αυτό καθιστά αδύνατο για την Τουρκία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Κομισιόν, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως οποιαδήποτε απόφαση για το κατά πόσον θα σταματήσει επίσημα η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης και όχι από την Επιτροπή.

Παρόμοιες δηλώσεις είχαν κάνει τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα, όπως υπενθύμισε μέσω twitter η εκπρόσωπός του Μίνα Αντρέεβα, όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, η οποία κάλεσε να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας ενόψει γερμανικών εκλογών.

«Έκρηξη» Ερντογάν

2017 08 25T143916Z 108255382 RC1A967A9D90 RTRMADP 3 TURKEY SECURITY


Πηγή: REUTERS/Murad Sezer

Ότι ενδίδουν στον λαϊκισμό κατηγόρησε σήμερα τους γερμανούς πολιτικούς ο Τούρκος πρόεδρος. Σύμφωνα με τον tweet του εκπροσώπου του Ιμπραχίμ Καλίν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα «να τελειώσει αυτή η προβληματική ατμόσφαιρα που έκανε τις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας θύμα αυτού του στενού πολιτικού ορίζοντα».

Επιμένει η Γερμανία ότι η Τουρκία δεν πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ

2017 09 03T194717Z 154066160 RC1B20B7CE80 RTRMADP 3 GERMANY ELECTION MERKEL SCHULZ DEBATE


Πηγή: MG RTL D/Handout via REUTERS

Μάλιστα εκπρόσωπος της καγκελαρίου, επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα, μία μέρα μετά την τοποθέτηση της Άγκελα Μέρκελ στο προεκλογικό ντιμπέιτ ότι η Άγκυρα «δεν πρέπει να γίνει μέλος» της Ένωσης.

Η Μέρκελ έκανε τη δήλωση αυτή όταν ο κύριος αντίπαλός της, ο Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, δεσμεύθηκε να σταματήσει την προσπάθεια της Άγκυρας να γίνει μέλος της ΕΕ, αν εκλεγεί καγκελάριος.

«Τα λόγια της καγκελαρίου μιλούν από μόνα τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

170368681


Πηγή: EPA/KAY NIETFELD

«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν είναι καθόλου σε θέση να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πραγματικότητα, οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή είναι εν υπνώσει», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε πως οι ηγέτες της ΕΕ θα ασχοληθούν με το θέμα όταν συναντηθούν τον Οκτώβριο.

Οργισμένη αντίδραση από τον Ομέρ Τσελίκ

170405771


Πηγή: EPA/JAKUB GAVLAK

Έντονη ήταν η αντίδραση της τουρκικής πλευράς μόλις έγιναν γνωστές οι τοποθετήσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, αλλά και της Άγκελα Μέρκελ.

Με μια σειρά από tweets ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εκφράζει την οργή του για τις επίσημες τοποθετήσεις αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της χώρας του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως κάθε συζήτηση περί τερματισμού τους, αποτελεί «επίθεση στις θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης».

«Φτιάχνουν ένα τείχος του Βερολίνου με τούβλα λαϊκισμού», έγραψε σε ένα από τα tweets του ο Ομέρ Τσελίκ , συμπληρώνοντας πως η Τουρκία θα συνεχίζει να έχει ψηλά το κεφάλι ως ευρωπαϊκή χώρα και ως ευρωπαϊκή δημοκρατία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ