ΚΟΣΜΟΣ

ΣΑ του ΟΗΕ: Ο ηγέτης της Β. Κορέας παρακαλάει για πόλεμο, λέει η Χέιλι

ΣΑ του ΟΗΕ: Ο ηγέτης της Β. Κορέας παρακαλάει για πόλεμο, λέει η Χέιλι
REUTERS/ JOE PENNEY

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν «παρακαλάει για πόλεμο», τόνισε η Αμερικανίδα πρεσβευτής του ΟΗΕ Νίκι Χέιλι στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, που ξεκίνησε στις ξεκίνησε στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) στη Νέα Υόρκη.

«Οι ΗΠΑ ποτέ δεν ήθελαν πόλεμο. Ούτε τώρα τον θέλουμε. Αλλά η υπομονή της χώρας μας εξαντλείται», πρόσθεσε η ίδια.

Είναι η ώρα το ΣΑ του ΟΗΕ να επιβάλλει «τα πιο ισχυρά μέτρα στη Β. Κορέα» έπειτα από την έκτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή, καθώς «φτάνει πια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμα πως η διαδικασία επιτάχυνσης των κυρώσεων από τα 15 μέλη από το 2006 δεν έχει δουλέψει. «Παρά τις προσπάθειές μας, το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας είναι πιο ανεπτυγμένο και πιο επικίνδυνο από ποτέ», σημείωσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν μια νέα απόφαση για τη Βόρεια Κορέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εντός της εβδομάδας, ανακοίνωσε ακόμα η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Όπως είπε η Χέιλι, η Ουάσινγκτον θέλει να τεθεί προς ψήφιση αυτό το νέο κείμενο την επόμενη Δευτέρα και πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις εντός της εβδομάδας για το ψήφισμα που προωθεί η Ουάσινγκτον. Η Βόρεια Κορέα "έριξε σε όλους ένα χαστούκι στο πρόσωπο" με την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε, υπογράμμισε.

Η Γαλλία και η Βρετανία (μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ) καθώς και η Ιαπωνία τάσσονται υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων. Η στάση που θα τηρήσουν η Κίνα και η Ρωσία, τα δύο άλλα μέλη του ΣΑ που έχουν δικαίωμα βέτο, παραμένει αδιευκρίνιστη.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, από την μεριά του «ευελπιστεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα παραμείνει ενωμένο και θα προχωρήσει στην κατάλληλη δράση σχετικά με τη Β. Κορέα», ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικών υποθέσεων Τζέφρι Φέλτμαν.

Ο ίδιος προειδοποίησε τα 15 μέλη του ΣΑ ότι «καθώς αυξάνεται η ένταση, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος παρεξήγησης, λάθος υπολογισμών και κλιμάκωσης».

«Οι τελευταίες σοβαρές εξελίξεις απαιτούν μια ολοκληρωμένη απάντηση προκειμένου να σπάσει ο κύκλος των προκλήσεων από τη Β. Κορέα. Μια τέτοια απάντηση πρέπει να περιλαμβάνει συνετή και τολμηρή διπλωματία για να είναι αποτελεσματική», τόνισε ακόμα.

Ο Κινέζος πρεσβευτής Λιού Τζιεγί κάλεσε τη Β. Κορέα να «σταματήσει να αναλαμβάνει ενέργειες που είναι λάθος» και ζήτησε από όλα τα μέλη να σκεφτούν σοβαρά την πρόταση του Πεκίνου για κοινή αναστολή των βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών προγραμμάτων της Πιονγιάνγκ και των στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Ν. Κορέας.

«Καλούμε έντονα τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει να αναλαμβάνει ενέργειες που είναι λάθος, επιδεινώνουν την κατάσταση και δεν συνάδουν ούτε με τα δικά της συμφέροντα και πραγματικά να επιστρέψει στον δρόμο της επίλυσης του θέματος μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Λιού στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ρώσος αντιπρόσωπος Βασίλι Νεμπένζια τόνισε ότι οι στρατιωτικές λύσεις δεν μπορούν να διευθετήσουν τα ζητήματα της κορεατικής χερσονήσου και προειδοποίησε ότι «είναι επείγουσα ανάγκη να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να συγκρατηθούμε από οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις».

«Μία συνολική επίλυση στο πυρηνικό και τα υπόλοιπα ζητήματα που ταλανίζουν την κορεατική χερσόνησο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από πολιτικούς διπλωματικούς διαύλους, όπως αξιοποιώντας τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του γγ του ΟΗΕ», ανέφερε.

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας Κόρο Μπέσο είπε ότι η χώρα του θα ζητήσει από το ΣΑ να "καταδικάσει" τις τελευταίες ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ και να ετοιμάσει ένα νέο ψήφισμα που θα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

"Ελπίζουμε ότι στο τέλος της συνεδρίασης θα υπάρχει η γενική αίσθηση ότι είναι αναγκαίο να εργαστούμε από κοινού για ένα νέο ψήφισμα" είπε, τονίζοντας ότι ο ΟΗΕ χρειάζεται "ενότητα".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ