ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικά F-16 κατέρριψαν ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος

Τουρκικά F-16 κατέρριψαν ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος
Η στιγμή της πτώσης CNN Turk

Το πολεμικό αεροσκάφος που κατέρριψαν δύο τουρκικά F-16, όπως μεταδίδει το Reuters, κοντά στα σύνορα με την Συρία, ήταν ένα SU-24, ρωσικής κατασκευής, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, και κατερρίφθη αφού προηγήθηκαν δέκα προειδοποιήσεις για παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας. 

Σύμφωνα με τουρκικές προεδρικές πηγές, ο Ερντογάν συγκαλεί συμβούλιο ασφαλείας, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, τον επικεφαλής του τουρκικού στρατού και μέρος του υπουργικού συμβουλίου μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η απώλεια του αεροσκάφους «είναι μια πισώπλατη μαχαιριά από τους συνεργούς των τρομοκρατών». Στα πρώτα σχόλια του σχετικά με το περιστατικό είπε: «Δεν μπορώ να το περιγράψω με άλλο τρόπο».

Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι το ρωσικό μαχητικό κατερρίφθη στα 4 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, εντός συριακού εδάφους. Επίσης ισχυρίστηκε ότι οι δύο πιλότοι δεν αποτελούσαν απειλή και προειδοποίησε για "σημαντικές επιπτώσεις".

Την ίδια ώρα έκανε δηλώσεις και ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος έκανε λόγο για "απάντηση της Τουρκίας στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου".

Όπως μεταδίδει το Reuters, o ρώσος επιτετραμμένος κλήθηκε σήμερα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την κατάρριψη από τουρκικά μαχητικά ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Συρία.

H Μεγάλη Βρετανία χαρακτηρίζει την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού "πολύ σοβαρή" και ζητά περισσότερες πληροφορίες επειγόντως.

Την ίδια στιγμή συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο των Times, το αίτημα διατυπώθηκε από την Τουρκία ώστε να δώσει εξηγήσεις στα μέλη του ΝΑΤΟ σχετικά με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δεν θα συζητηθεί το άρθρο 4, το οποίο αφορά την απειλή της εδαφικής κυριότητας και την ασφάλεια. Επίσης η ίδια είπε ότι "το γεγονός ότι δεν θα συζητηθεί το άρθρο 4 αλλά μόνο θα ζητηθούν περισσότερες πληροφορίες, δίνει ενδείξεις ότι η Τουρκία και το ΝΑΤΟ δεν επιθυμούν κλιμάκωση της έντασης".

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού δεν ήταν μια εχθρική πράξη ενάντια σε μια συγκεκριμένη χώρα, αλλά ένα βήμα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

Ο Πούτιν αναμένεται να κάνει δηλώσεις για το Su-24. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος έχει προγραμματισμένη επίσκεψη στην Τουρκία αύριο, δεν διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που τον φέρουν να έχει ακυρώσει την επίσκεψη.

Ο τουρκικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από ραντάρ που δείχνουν ότι το ρωσικό μαχητικό πετούσε στα νότια της Τουρκίας πριν καταρριφθεί, όπως μεταδίδει το CNN Turk.

Αντίστοιχα οι Ρώσοι δημοσιεύουν τις δικές τους αποδείξεις από δορυφορικές λήψεις, που αποδεικνύουν ότι το αεροσκάφος τους βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Διόρθωση: Το παραπάνω tweet δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Τι υποστηρίζουν οι Τούρκοι

Τα τουρκικά αεροσκάφη κατέρριψαν ένα ρωσικό μαχητικό τύπου SU-24 μετά από παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Το μαχητικό συνετρίβη στα βορειοδυτικά της Συρίας, σύμφωνα με όλους τους κανόνες εμπλοκής, στην πόλη Μπαγιρμπουτσάκ που πλειοψηφεί το τουρκμενικό στοιχείo.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας δήλωσε ότι κατερρίφθη ένα ξένο αεροσκάφος, μετά από 10 προειδοποιήσεις σε χρονικό διάστημα πέντε λεπτών, από δύο F-16.

Οι στρατιωτικές αρχές ενημέρωσαν τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για την κατάσταση ενώ ενημερώνεται και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτοβλου.

Τι υποστηρίζουν οι Ρώσοι

Σήμερα ένα αεροσκάφος από το ρωσικό σμήνος που συμμετέχει στις επιδρομές στη Συρία συνετρίβη σε περιοχή της Συρίας, μάλλον από πύραυλο εδάφους-αέρος.

Το αεροσκάφος πετούσε σε υψόμετρο 6.000 μέτρων. Η κατάσταση των ρώσων πιλότων δεν είναι γνωστή αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι πιλότοι κατάφεραν να εκτιναχθούν από το πιλοτήριο.

Οι συνθήκες συντριβής είναι αδιευκρίνιστες.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, το αεροσκάφος πετούσε μόνο στον εναέριο χώρο της Συρίας, γεγονός που αποδεικνύεται από τις καταγεγραμμένες πληροφορίες των μόνιτορ.

[Νωρίτερα]

Ο πρόεδρος Ερντογάν ενημερώθηκε από τον επικεφαλής του στρατού και θα επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με πηγές.

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, δύο πολεμικά αεροσκάφη πλησίασαν τουρκικό βομβαρδιστικό και προειδοποιήθηκαν πριν το ένα από αυτά καταρριφθεί. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο τουρκικός εναέριος χώρος παραβιάστηκε πολλές φορές.

Από την μεριά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος είναι ρωσικό, ότι δεν παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο κι ότι μπορεί να αποδείξει ότι ήταν καθ'όλη τη διάρκεια της πτήσης στον εναέριο χώρο της Συρίας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-24 το οποίο συνετρίβη στη Συρία πιθανότατα κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος, όπως αναφέρει πηγή του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

"Σήμερα, στο συριακό έδαφος, εξαιτίας πυρών που προέρχονταν από το έδαφος, ένα αεροσκάφος Su-24 που ανήκει στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, συνετρίβη", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπυοργείου Άμυνας. "Βρισκόταν αποκλειστικά σε συριακό εναέριο χώρο. Η τύχη των πιλότων μένει να εξακριβωθεί".

Όπως μεταδίδει το CNN Turk, ένας από τους πιλότους του ρωσικού μαχητικού, βρίσκεται στα χέρια Τουρκμένων στρατιωτών στην Συρία, ο οποίοι ήταν σε αναζήτηση επιζώντων, σύμφωνα με τοπικά μέσα.

Δύο ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα έχουν σπεύσει στο σημείο συντριβής του ρωσικού πολεμικού και αναζητούν τους πιλότους, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώνεται μόλις μια ημέρα πριν την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Τουρκία, με την Συρία και την αντιμετώπιση του ISIS να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

[Νωρίτερα]

Ένα τουρκικό F-16 κατέρριψε πολεμικό αεροσκάφος άγνωστης προέλευσης, μετά από παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Συρία και αφού έγιναν όλες οι απαραίτητες προειδοποιήσεις οι οποίες αγνοήθηκαν, σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου στο Reuters.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση από το γραφείο του Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφέρεται ότι ο ίδιος επικοινώνησε με τον επικεφαλής του στρατιωτικού προσωπικού και τον Υπουργό Εξωτερικών για τις εξελίξεις στα σύνορα. Στην δήλωση δεν γίνεται καμία αναφορά για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Πλάνα του κρατικού πρακτορείου Anadolu έδειξαν δύο πιλότους να εκτινάσσονται από το πιλοτήριο με τα αλεξίπτωτα τους

Το βίντεο του τουρκικού τηλεοπτικού καναλιού DHA δείχνει ρωσικά ελικόπτερα που ερευνούν στην περιοχή εντός της Συρίας για τον εντοπισμό των δύο πιλότων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ