ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ακύρωση του νόμου για το δημοψήφισμα της Καταλονίας ζητά ο Ραχόι

Ισπανία: Ακύρωση του νόμου για το δημοψήφισμα της Καταλονίας ζητά ο Ραχόι
REUTERS/ SUSANA VERA

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα, Πέμπτη ότι θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας να ακυρώσει τον νόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που εγκρίθηκε την Τετάρτη από το καταλανικό κοινοβούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ψηφοφορία την 1η Οκτωβρίου για την απόσχιση από την Ισπανία.

Ο νόμος, που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των καταλανών βουλευτών, είναι αντισυνταγματικός, δήλωσε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου.

Το γραφείο του Ισπανού γενικού εισαγγελέα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος ηγετικών μελών του καταλανικού κοινοβουλίου που ενέκριναν τον νόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Πάντως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καταλονίας δήλωσε σήμερα στη Βαρκελώνη πως η Μαδρίτη έχει επιβάλει μια «λανθάνουσα κατάσταση πολιορκίας» με την ανακοίνωση της άσκησης ποινικών διώξεων εναντίον των ηγετών της Καταλονίας.

«Αυτό δεν αλλάζει καθόλου το σχέδιο της καταλανικής κυβέρνησης, που προτίθεται να διοργανώσει το δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης, Ζορντί Τουρούλ. «Απέναντι σε αυτή τη λανθάνουσα κατάσταση πολιορκίας, αισθανόμαστε στο εξής ότι καλούμαστε να υπερασπιστούμε τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ